Slom turizma gurnuo ih je na rub duboke recesije

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2019. u 11:37
Nezaposlenost je sa tri posto početkom godine porasla na 3,6 posto/FOTOLIA

Analitičari predviđaju pad BDP-a i do 1,9 posto, a središnja banka upozorava na slabljenje gospodarstva uslijed turističkih podataka.

Golemi pad broja turista nakon stečaja zrakoplovne kompanije Wow Air gurnuo je Island na rub recesije koja će prema procjenama središnje banke biti prilično duboka.

Bankrot Wow Aira snažno se negativno odrazio na malenu otočnu naciju usred sjevernog Atlantika koja je spektakularni oporavak od financijske krize izgradila upravo na procvatu turističke industrije.  Priljev turista postao je izraženiji nakon što je na nekoliko lokacija na otoku snimana serija Igra prijestolja. Službeni statistički podaci pokazuju da je Island još 2010. posjetilo 488.000 turista da bi ta brojka do 2017. eksplodirala na 2,24 milijuna posjetitelja.

To je rezultiralo snažnim udjelom turizma u zaradi tamošnjeg gospodarstva u stranoj valuti koji je skočio sa 26,4 posto u 2013. na 42 posto u 2017. godini, odnosno na 503,3 milijarde islandskih kruna (3,5 milijarde eura). Međutim, sadašanje turističke brojke izgledaju vrlo sumorno. Kako piše Bloomberg, turistički dolasci u svibnju srezani su 24 posto na godišnjoj razini. K tome, rezervacije za špicu sezone izgledaju dosta slabašno. Za cijelu ovu godinu predviđa se pad turističkih dolazaka za 17 posto.

To je gotovo istovremeno zatreslo gospodarstvo. Nakon 20 tromjesečja neprekidnog rasta BDP-a – što je najduže razdoblje ekonomske ekspanzije u modernoj islandskoj povijesti – ekonomski analitičari predviđaju da ove godine dolazi recesija. Opseg potonuća razlikuje se ovisno o procjeni, no najviše pesimizma iskazala je Arion banka koja predviđa pad od 1,9 posto. Stopa nezaposlenosti, iako i dalje niska u globalnim okvirima, sa tri posto s početka godine porasla je na 3,6 posto.

"Spremni smo za mogućnost dublje recesije, a podaci o turističkim dolascima koje dobivamo sugeriraju da bi do toga moglo doći", rekao je Bloombergu u Dubrovniku guverner središnje banke Mar Gudmundsson. Kako bi ojačala rast, središnja je banka u svibnju srezala kamatnu stopu za 0,5 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako nam rokne turizam kao njima, brojke ce nam biti jos poraznije.

New Report

Close