Slaba potražnja i duži blagdani srušili njemačku industriju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2020. u 22:00
Najviše je pao građevinski sektor, za 8,7 posto/REUTERS

Osim većeg broja neradnih dana, slaba konjuktura u industriji još nije prevladana, smatraju u ministarstvu gospodarstva.

Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je u prosincu najveći pad od recesijske 2009. godine, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

U prosincu 2019. industrijska prozvodnja potonula je 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima porasla 1,2 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike. Pad u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu najveći je od siječnja 2009. godine. Najviše je na kraju godine smanjena proizvodnja u građevinskom sektoru, za 8,7 posto, a značajan je pad zabilježen i u prerađivačkoj industriji, za 2,9 posto.

Podatak o padu proizvodnje nadovezao se na izvješće ministarstva objavljeno dan ranije prema kojem su nove industrijske narudžbe u prosincu također potonule, za 2,1 posto u odnosu na studeni kada su smanjene 0,8 posto. Najviše je potonula potražnja iz eurozone, za čak 13,9 posto na mjesečnoj razini, dok je domaća potražnja porasla 1,4 posto. "Slabljenje proizvodnje i novih narudžbi u posljednje vrijeme navodi na zaključak da slaba konjunktura u industriji još nije prevladana", zaključuju u ministarstvu.

Ističu ipak da je pad proizvodnje u prosincu dobrim dijelom rezultat većeg broja neradnih dana zbog produljenih praznika. "Poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika sugerira da će se stanje u industriji u idućim mjesecima donekle poboljšati", dodaju. Izvozno orijentirani njemački proizvođači već dulje vrijeme imaju problema zbog usporene inozemne potražnje, ali i neizvjesnosti povezane s trgovinskim sporovima i odlukom Britanije da napusti Europsku uniju.

Odvojeno objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku pokazali su prošloga tjedna da je sezonski prilagođen izvoz u prosincu gotovo stagnirao u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz pao 0,7 posto. Ekonomski institut Ifo priopćio je u četvrtak da se njemačko gospodarstvo suočava s novom prijetnjom – koronavirusom. Njemačka je u trećem tromjesečju 2019. za dlaku izbjegla recesiju a u cijeloj prošloj godini porasla je samo 0,6 posto, najslabije od 2013. godine. Podaci za četvrto tromjesečje bit će objavljeni u petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close