Škoda Praha gradit će drugi blok TE Pljevlja

Autor: Poslovni dnevnik , 13. kolovoz 2013. u 18:13
Drugi blok snage do 300 MW

Elektroprivreda Crne Gore u završnim pregovorima oko ulaganja vrijednog 300 milijuna eura.

Češka kompanija Škoda Praha očekuje da će graditi drugi blok crnogorske termoelektrane Pljevlja, koja koristi ugljen iz obližnjeg rudnika.

Kako prenosi češki portal tvstav.cz u razgovorima o realizaciji drugog bloka TE Pljevlja, snage 220 do 300 megavata, postignut je značajan napredak. Sastanku su bili nazočni predstavnici kompanije Škoda Praha, investitora Elektroprivrede Crne Gore, kao i predstavnici vlada Češke i Crne Gore. Vrijednost investicije je 300 milijuna eura. Kako piše crgorski list Pobjeda, za Škoda Prahu to je prioritetan projekt, zato što je balkanska regija tradicionalno strateško područje za tu kompaniju. "Tijekom posljednjih razgovora u Crnoj Gori, domaćini su vrlo pozitivno ocijenili sljedeću fazu ponude. Istovremeno razgovaramo o mogućnosti da projekat financira Češka eksportna banka i osiguravajuća kuća EGAP", navodi češki portal izjave sudionika razgovora.

Predstavnici te banke sudjelovali su i u nedavnim razgovorima, a obje institucije su s predstavnicima Škoda Prahe, sudjelovali na drugom zasjedanju Mješovitog komiteta za ekonomsku suradnju, koje je istovremeno održano u Crnoj Gori. Ministarstvo industrije i trgovine Češke, navodi se, spremno je s Crnom Gorom razmotriti mogućnosti proširenja postojećeg međudržavnog sporazuma o ekonomskoj i industrijskoj suradnji između Češke i Crne Gore, tako da se osigura podrška ovom i sličnim projektima.Predstavnici investitora iz Crne Gore posjetili su u lipnju elektranu Tušimice 2 u Češkoj, koju je Škoda Praha nakon potpune rekonstrukcije prodala i koja sada pouzdano radi uz visoku učinkovitost.

U Crnoj Gori također su vođeni razgovori s lokalnim dobavljačima, kojima Škoda Praha jamči snažno sudjelovanje u projektu. Škoda Praha planira u projekt uključiti i iskusne i provjerene češke dobavljače. Kako je ranije pisao pvportal.me iz Pljevlja, zanimanje za projekt TE Pljevlja 2 pokazalo je sedam konzorcija i kompanija, među kojima su poljski konzorcij (Pol-Mot, Alstom, Foster Wheeler), Škoda Praha, China Machinery Engineering Corporation i China Gezouba Group International Engineering Company, te slovački konzorcij (Istroenergo Group IEG i SES Tlmace), Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Nationaly Electric Engineering Co.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svuda se gradi samo se u Hrvatskoj politizira da li platiti psenicu 1.31 ili 1.32 lipe. Debilana.

New Report

Close