Sigurnost hrane i zdravlje ne smiju biti žrtvovani TTIP-u

Autor: Božica Babić , 17. veljača 2015. u 22:00
Nakon potpisivanja Tranastlanskog trgovinskog i investicijskog partnerstva nema više ustupaka/Fotolia

Odbor za poljoprivredu EK traži da Parlament i javnost EU imaju dosta vremena za raspravu o TTIP-u.

Zahtijevamo čvrsto obvezivanje na strogo poštovanje standarda sigurnosti hrane te ljudskog i životinjskog zdravlja kao što je to definirano u zakonodavstvu Europske unije te da se zajamči kako neće biti ugrožene temeljne vrijednosti EU poput načela predostrožnosti. Ovo je tek jedan od uvjeta s duge liste koju je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije ovih dana dostavio Odboru za međunarodnu trgovinu kao mjerodavnom tijelu za izradu rezolucije koja će biti istaknuta u pregovorima o slobodnoj trgovini između EU i SAD (Transatlantic Trade and Investment Partnership/TTIP).

Netransparentan proces

Također se traži i jamstvo pozitivnog ishoda pregovora u kojemu će se odražavati i ofenzivni i defenzivni interesi poljoprivrednog sektora EU-a u pogledu ukidanja ili smanjenja i carinskih i necarinskih prepreka, uključujući posebno sanitarne i fitosanitarne standarde i postupke, tako da proizvođači u EU-u mogu ostvariti realnu dobit u pogledu pristupa tržištu SAD-a. Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj kod sestrinskog tijela EK-a inzistira da se osiguraju jednaki uvjeti na način da s proizvodima, za koje bi izravno tržišno natjecanje poljoprivredne proizvođače u EU-u izložilo prekomjernom pritisku, postupa kao s osjetljivim proizvodima, primjerice u slučajevima u kojima se regulatorni uvjeti i s njima povezani troškovi proizvodnje u Uniji razlikuju od onih u SAD-u.

Budući da je poljoprivredni sektor vrlo osjetljiv i ključan je dio pregovora o TTIP-u za europsku poljoprivredu iznimno je važno osigurati trgovinski sporazum s SAD-om od kojeg će oba partnera imati koristi kako bi se unaprijedio položaj Europe kao ključnog igrača na globalnom tržištu, upozorava Odbor za poljoprivredu.

Zahtijeva se da u rezoluciju svakako uđe da se EU Parlamentu ostavi dovoljno vremena za raspravu o poljoprivredno-prehrambenom poglavlju iz TTIP-a ne samo već i sa svim dionicima kao i europskim građanima te za njegovo ocjenjivanje.

Zaposlenica Ministarstva poljoprivrede Melita Žunić Zvizdić, ekspertica za sanitarna i fitosanitarna pitanja u EK i u trgovinskim pregovorima između EU i SAD-a, u intervjuu Poslovnom dnevniku upozorila je: "Pregovaranje o TTIP-u odvija se iza zatvorenih vrata pa civilne grupe i strukovne komore moraju pomno paziti što je na dnevnom redu. Iako je EK obećao interesnim skupinama pravodobni uvid u tijek pregovora u stvarnosti imamo kontrolirani režim slobodne trgovine kojemu su prvi interesi korporacija, a sam proces pregovaranja je manje demokratski i netransparentan."

Rasprava je nužna

Još alarmantnije je zazvučao nedavni istup europarlamentarke Biljane Borzan nakon izjave da je u Bruxellesu vidjela dokument o TTIP-u. To joj je omogućeno u "tajnoj" sobi gdje nije smjela unijeti ni mobitel, a prethodno je morala prisegnuti i potpisati kako nikome neće otkriti nijedan detalj iz tog dokumenta. Borzan u ožujku odlazi u Washington gdje će razgovarati s predstavnicima američkih državnih institucija i agencija, poziva sve zainteresirane da se uključe u raspravu o TTIP-u jer, ističe, "nakon potpisivanja – nema kajanja!"

Komentirajte prvi

New Report

Close