Siemens premješta proizvodnju u Srbiju

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2015. u 22:00
Siemensov cilj je da tvornica u Subotici bude najveći proizvođač vjetrogeneratora

Njemačka kompanija uvrstila je tvornicu u Subotici među najvažnije u svom sustavu, a iz nje je dosad izvezeno oko 18.000 vjetrogeneratora.

Njemačka kompanija Siemens nastavit će povećavati broj zaposlenih u tvornici vjetrogeneratora u Subotici i trenutno razmatra premještanje kapaciteta iz drugih zemalja u Srbiju, najavio je Udo Eichlinger, generalni direktor Siemensa u Srbiji. "Početkom sljedeće godine objavit ćemo dobre vijesti", rekao je agenciji Beta Udo Eichlinger, koji od kolovoza vodi Siemens u Srbiji.

To znači da će se zaposlenima u Subotici, kojh će krajem rujna biti 1500, pridružiti novi radnici.  Prema Eichlingerovim riječima, pogon u Subotici sada je peta po veličini tvornica velikih generatora za vjetroelektrane u kompaniji Siemens, a cilj je da bude na prvom mjestu. Procjenjuje se da svaka četvrta vjetrolektrana u Europi koristi Siemensov generator proizveden u Subotici. Siemens je tvornicu u Srbiji uvrstio u grupu najvećih i najznačajnijih u svom proizvodnom sustavu i dosad je izvezeno gotovo 18.000 vjetrogeneratora.

 

1500radnika

bit će krajem rujna zaposleno u subotičkom Siemensu

Riječ je o učinkovitim sustavima za proizvodnju električne energije koji imaju značajan utjecaj na smanjenje onečišćenja zraka. Tako, procjena životnog ciklusa vjetroelektrane sa 80 Siemensovih vjetrogeneratora pokazuje da za vrijeme procijenjenog životnog vijeka vjetrolektrana proizvode 53 milijuna megavatsati električne energije i uštedi 45 milijuna tona ugljičnog dioksida, što je jednako količini ugljičnog dioksida koji apsorbira šuma površine od 1286 četvornih kilometara za 25 godina.

"Planovi već postoje i razmišljamo kako poboljšati stanje u Srbiji premještanjem kapaciteta iz drugih zemalja, te istovremeno popraviti ekonomski položaj Srbije i kompanije. Pokrenuli smo promjene u određenim dijelovima poslovanja. U Srbiji smo posvećeni rastu i voljeli bi ljudima dati više posla i veće plaće", objasnio je Eichlinger.

U Srbiji posluje 450 njemačkih kompanija, među kojima su, uz Siemens, Leoni, Stada i Bosch, a nedavno im se pridružio i proizvođač mesa Tönnies. Njemačka je od 2000. godine uložila u Srbiju oko 1,6 milijardi eura i jedan je od najvažnijih gospodarskih partnera te države i jedan od najvećih stranih ulagača. Njemačka ove godine zauzima drugo mjesto kao vanjskotrgovinski partner Srbije, te se često na vrhu liste smjenjuje s Italijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close