Šeik srpskom Ministarstvu obrane poklonio tri mercedesa

Autor: Rato Petković / VLM , 25. siječanj 2013. u 13:43
Thinkstock

Prilikom posjete Beogradu princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjanu, utanačio je s domaćinima poslove vrijedne više stotina milijuna eura.

Prilikom posjete Beogradu princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjanu, utanačio je s domaćinima poslove vrijedne više stotina milijuna eura.

Neslužbeno se spominje 1,2 milijarda eura, koliko je ta zemlja spremna uložiti u više raznovrsnih projekata. Već je potpisan predugovor o zakupu 2.300 hektara, preuzimanje 80 posto vlasništva u sedam poljoprivrednih kombinata u što će biti uloženo više od 200 milijuna eura.

Pored tog iznosa najavljen je sporazum o zajedničkom ulaganju u srpska vojno industrijska poduzeća i energetski sektor, otvaranje  banke, kao i obnova zgrade bivšeg Generalštaba, razorenog 1999. godine u NATO bombardiranju Srbije.

Princ prijestolonasljednik UAE planira zgradu generalštaba, koja se nalazi u najužem središtu Beograda pretvoriti u hotel. To zdanje dosad je služilo za pokazivanje posljedica bombardiranja.

Da je šeik Muhamed otišao vrlo zadovoljan iz Beograda potvrđuje njegov poklon od tri blindirana mercedesa, koje je poslao Ministarstvu obrane. Pojedini mediji donaciju tumače kao šeikovu zabrinutost što se u vrijeme posjete Beogradu vozio u automobilu koji nije, po njegovoj ocjeni, dovoljno siguran za gosta tako visokog ranga, pa će drugi inozemni visoki dužnosnici ubuduće imati veću zaštitu pri boravku u Beogradu.

Iako je riječ o velikim poslovima, šeik je izazvao polemiku u domaćim političkim krugovima. Vladi se zamjera što je pristala dati zemljište u zakup, kao i prepustiti 80 posto vlasništva u sedam poljoprivrednih kombinata. Trzavice su nastale na relaciji Beograd- Novi Sad, jer pokrajinska vlada smatra kako je dogovoreni posao protuzakonit. Na drugoj strani Aleksandar Vučić, podpredsjednik republičke vlade i ministar obrane smatra da iza podignute „prašine“ stoje tri vojvojđanska biznismena, koje nije imenovao, ali je u širokoj javnosti rasprostranjeno uvjerenje kako je, prije svega, riječ o kralju šećera Miodragu Kostiću i vlasniku industrije mesa Petru Matijeviću, koji su najveći zemljoposjednici.

Do zemljišta su došli kupovinom poljoprivrednih kombinata za male novce, a u šeiku vide konkurenciju, jer će emiratska kompanija„Al Dahra“ platiti 13 tisuća eura po hektaru, dok je dosadašnja cijena bila tri puta manja. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

i još jednom su se dokazali uspješnijim od hrvata.a kako će ko koga zvati……pitajte one što kopaju po kontejnerima……one što mjesecima nisu dobili plaće…….one što .., a na kraju smo svi, netko više, netko manje, žrtve režima.

Nije vise ministar – sad je pasha!

New Report

Close