S 47 godina i bez iskustva u biznisu naslijedila je Heineken

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2015. u 06:20
Foto: Screenshot Fortune

Možda nikada niste niti čuli za Charlene de Carvalho-Heineken, ali to je nešto što njoj savršeno odgovara. U svojoj 60-oj godini ona je jedna od najbogatijih žena svijeta, a njezin imetak procjenjuje se na oko 11 milijardi dolara.

Charlene de Carvalho imala je 47 godina kada je kao majka petero djece i bez poslovnog obrazovanja naslijedila kontrolu nad golemom tvrtkom – Heinekenom. Odlučila je prihvatiti izazov i postigla je zavidan uspjeh.

Moglo bi se reći da je za nju jedan život završio, a drugi, potpuno drugačiji započeo onoga dana kada je pokopan njezin otac Freddy  u siječnju 2002. godine.

Freddy Heineken bio je poduzetnik vizionar koji je skromnu nizozemsku pivovaru transformirao u trećeg najvećeg svjetskog pivara. Do smrti njezina oca, Charlene je imala svega jednu dionicu Heinekena vrijednu 25.60 eura, poklon od oca. Sada je kao jedino dijete i nasljednica bogatstva Heinekena odjednom raspolagala sa 100 milijuna dionica odnosno s četvrtinom ukupnih dionica tvrtke. To je značilo da ima kontrolu nad donošenjem odluka odnosno da njezin glas ima veću težinu nego glasova svih ostalih investitora. 

U roku od deset dana Charlene je morala donijeti važnu životnu odluku, hoće li se kao i do sada baviti odgojem svoje djece i živjeti kao supruga bankara u Londonu ili će se prihvatiti upravljanja golemom tvrtkom čiji su se godišnji prihodi približavali deset milijardi dolara.

Za odluku joj je trebalo manje od tjedan dana. Prihvatila se vođenja tvrtke, ostavila je svoj miran život u Londonu i počela obilaziti svijet kako bi se upoznala sa svim pogonima Heinekena te tako na najbolji način naučila kako postati učinkovit vlasnik i čuvar dinastije. U svemu je imala veliku podršku svog supruga. 

Možda nikada niste niti čuli za Charlene de Carvalho-Heineken, ali to je nešto što njoj savršeno odgovara. U svojoj 60-oj godini ona je jedna od najbogatijih žena svijeta, a njezin imetak procjenjuje se na oko 11 milijardi dolara. Vrlo je zatvorena prema medijima i gotovo nikada ne razgovara s novinarima. Razgovor za Fortune bio je iznimka pa je taj list objavio priču o njoj i njezinoj obitelji. 

Dolaskom Charlene de  Carvalho  u Heineken promijenio se i dio uprave, za šefa uprave postavila je Jean-François van Boxmeera koji je i danas na čelu firme. Njegovo vođenje firme bilo je agresivnije od onoga kojeg je provodio dotadašnji šef. Zato je Heinekenu krenulo puno bolje. Potrošili su 28 milijardi dolara na akvizicije i Heinekenovo poslovanje proširili sa 39 (2002.) na 71 zemlju. Prodaja se utrostručila, a godišnji prihod u 2013. iznosio je 24,9 milijardi dolara. 

I nastavak dinastije je, čini se, osiguran. U obitelji de Carvalho još nisu odlučili tko će od njihove djece naslijediti kontrolu nad poslovanjem Heinekena nakon što njih više ne bude ili budu prestari da bi upravljali tako moćnom tvrtkom. No kandidata imaju. Njihov najstariji sin Alexander u upravnom je odboru Heinekena već neko vrijeme. Ima 29 godina i zainteresiran je za obiteljski biznis još od vremena kada je imao osam godina i pratio kretanje dionica tvrtke. Imao je 17 kad je njegov djed Freddy preminuo. Obožavao ga je, a i dan danas nosi njegov stari izgrebani Rolex.

"Heineken je prvo na što pomislim kada se ujutro probudim i posljednje o čemu razmišljam kada odlazim na spavanje", kaže on. Roditelji su zadovoljni činjenicom da Alexander želi voditi obiteljski biznis, ali ne isključuju ni mlađeg sina Charlesa koji ima 23 godine, ali ni svoje tri kćeri.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

krv nije piva[emo_cool]

Krv nije voda.

New Report

Close