Rusi pripremaju prelazak na naplatu izvoza u rublji

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2014. u 20:15
Direktori vodećih državnih kompanija spremni za trgovinu u rubljama/FOTOLIA

Još jedan odgovor Moskve na sankcije.

Ruski plinski div Gazprom razmišlja o aktivnijem korištenju ruske rublje u financijskim transakcijama s inozemnim partnerima.

Pišu to Vedomosti pozivajući se na glasnogovornika Gazproma Sergeja Kuprijanova. Ranije je pak Itar-Tass prenio izjave izvršnog direktora Gazprom Njefta Aleksandera Djukova, koji je istaknuo kako njegova kompanija također razmatra mogućnost da njegovi kupci ubuduće isporučeni plin plaćaju u eurima, umjesto u američkim dolarima."U nejasnoj situaciji po pitanju sankcija razmišljali smo o različitim scenarijima, uključujući određene alternativne planove.

U osnovi nije nemoguće provesti konverziju ugovora iz američkih dolara u eure i one iz eura u rublje. Treba ispitati efikasnost toga stava i ovo pitanje ostaje otvoreno", poručio je čelnik Gazprom Njefta. Međutim Andrej Kostin, predsjednik Uprave VTB banke otišao je korak dalje i predstavio inicijativu o hitnom prijelazu na naplatu izvoza u rubljima."Isporuke Gazproma, Rosnefta i Rosoboronexporta (ruski izvoznik oružja) dosežu oko 230 milijardi dolara godišnje, odnosno 44 posto ukupno robnog izvoza",rekao je Kostin. Dodao je da su mu Gazpromov čelnik Aleksej Miller, Rosnjeftov predsjednik Igor Sečin i glavni direktor ruske državne tehnološke korporacije Rostec Sergej Čemezov redom kazali da su spremni prebaciti se na plaćanja u rubljama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da li itko shvaća što znači plaćanje 220 milijardi dolara za plin u rubljama? Prema podacima o platnoj bilanci ( http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=145&c=rs&l=en ), Rusija ima platni suficit. Plaćanje u rubljama znači da će Rusija tražiti više rubalja nego što ih može potrošiti na uvoz. Kako onda doći do rubalja? Posudbom. Nekako se čini kao poznati plan za ekonomsko uništenje zapada. Rusija će na ime duga zbog posudbe moći kupovati sve važne resurse. Slično je probao Gadafi i bio je ubijen, a Libija ekonomski uništena. Znači li to da će Rusija postati meta ekonomskih ubojica?

New Report

Close