Rekordan trgovinski višak Njemačke u srpnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2014. u 13:24
Thinkstock

Sezonski prilagođeni uvoz smanjio se istodobno 1,8 posto, na 76,1 milijardu eura.

Njemačka je u srpnju ostvarila rekordan trgovinski višak, izvijestio je danas statistički ured Destatis, čiji podaci signaliziraju stabilizaciju najvećeg europskog gospodarstva nakon pada aktivnosti u drugom tromjesečju.

Sezonski prilagođeni izvoz poskočio je u srpnju 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši rekordnih 98,2 milijarde dolara. To je ujedno njegov najveći skok od svibnja 2012.

Sezonski prilagođeni uvoz smanjio se istodobno 1,8 posto, na 76,1 milijardu eura.

Time je Njemačka zaključila srpanj sa sezonski prilagođenim trgovinskim viškom od 22,2 milijarde eura. Ako se isključe sezonski faktori, trgovinska bilanca iskazuje višak od rekordnih 23,4 milijarde eura.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u srpnju poskočio 8,5 posto, pri čemu se posebno isticao 15,9-postotni skok izvoza u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone. Značajno je povećan i izvoz u takozvane treće zemlje, za 7,2 posto. Izvoz u eurozonu uvećan je 6,2 posto.

Uvoz je na godišnjoj razini uvećan jedan posto, također poduprt 10,3-postotnim skokom uvoza iz zemalja EU-a koje nisu članice eurozone. Uvoz iz trećih zemalja smanjen je 1,8 posto dok je uvoz iz eurozone gotovo stagnirao, pokazuju Destatisovi podaci.

Ohrabrujući trgovinski podaci nadovezali su se na skok industrijske proizvodnje i narudžbi u srpnju i otklonili bojazni od klizanja najvećeg europskog gospodarstva u recesiju, koje je potaknuo blagi pad aktivnosti u drugom tromjesečju, za 0,2 posto, pod utjecajem slabih ulaganja i razočaravajuće trgovinske razmjene.

"Čini se da potražnja iz SAD-a i Velike Britanije više nego nadoknađuje slabi izvoz u Rusiju pa su strahovanja da je njemački izvoz izgubljen nedvojbeno bila pretjerana", konstatira za Reuters Carsten Brzeski iz ING-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close