Radnicima neograničen godišnji odmor, a umirovljenici postaju turistička sila

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2015. u 10:27
Foto: Thinkstock

Svijet će ovu godinu završiti s rekordnih 1,18 milijardi turista, odnosno gotovo 90 milijuna svjetskih putnika više nego lanjske godine.

Jedino čega se industrija putovanja u nadolazećoj poslovnoj 2016. godini ozbiljno plaši jest terorizam i nesigurnost. Sve ostalo ide u prilog turističkim kretanjima u svijetu, od cijene nafte, koja omogućava jeftiniji avioprijevoz, preko golemih ulaganja u nove smještajne kapacitete do sve šire lepeze potencijalnih putnika i njihovih interesa. Putovati je jednostavno "in".

Svijet će ovu godinu završiti s rekordnih 1,18 milijardi turista, odnosno gotovo 90 milijuna svjetskih putnika više nego lanjske godine, a prema prvim objavljenim analizama i istraživanjima tržišta, turisti su spremni na još veću potrošnju!

Sve su to pokazala istraživanja tržišta za 2016. godinu objavljena u Londonu, na Svjetskom sajmu turizma, koji je dao putokaze u kojem smjeru će gosti birati putovanja u 2016. i što će im pri donošenju te odluke biti najvažnije. Pa iako je najrašireniji trend jeftinih putovanja koja su promovirali uglavnom mladi turisti, sada im se u tome pridružuju i putnici svih generacija. Tako i umirovljenici i oni u "zlatnim godinama" rado biraju low-cost avione za dolazak na odredište, ali i smještaj u domaćinstvima ili apartmanima kao najisplativiji.

Američki recept

Najzanimljiviji je, međutim, novi trend puštanja na neograničeni odmor zaposlenika, koji promoviraju američke korporacije. Naime, Udruženje putničkih tvrtki SAD-a istraživanjem je utvrdilo kako se zaposleni na odmoru na opuštaju i stalno su pod stresom zbog brige za radno mjesto. Polovina anketiranih Amerikanaca ocijenila je stoga kako osjeća kao da im je godišnji odmor uskraćen, ukraden, zbog čega posljedice trpi i industrija putovanja. Čak 40 posto Amerikanaca ne iskoristi svoj cijeli godišnji odmor, a 13 posto njih ne uzima uopće plaćeni odmor. Da bi amortizirali takav loš osjećaj zaposlenika, koji se negativno odražava i na njihove radne aktivnosti na poslu, četiri američke kompanije ("Netflix", "Evernote", "Gravity Payments" i "Virgin Group") uvele su u uredima u Londonu, Ženevi i New Yorku pravilo da zaposlenici mogu uzeti godišnjeg odmora – koliko im treba, piše Slobodna Dalmacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close