Privatizacija Luke Kotor vjerojatno ide na referendum

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2014. u 22:00
Luka Kotor bilježi pozitivne poslovne rezultate

Prošle godine kotorski vijećnici usvojili su zaključak prema kojem treba osigurati većinski udjel Općine u vlasničkoj strukturi Luke Kotor.

U Crnoj Gori ponovno je aktualizirana priča o privatizaciji Luke Kotor nakon izjave Marije Ćatović, gradonačelnice Kotora, da ta kompanija ne ulaže dovoljno u grad, te da nema ništa protiv privatizacije.

Ona je potvrdila da je vodeća svjetska kruzing kompanija Royal Caribbean Cruises zainteresirana za kupnju Luke Kotor, koja je u većinskom vlasništvu Općine Kotor, navodeći da je riječ o moćnoj kompaniji koja želi unaprijediti lučku infrastrukturu i uložiti sredstva u gradske projekte. U Kotor bi u petak trebala uploviti prva dva velika kruzera ove sezone. Međutim, Odbor direktora Luke Kotor, kako pišu Vijesti, drži kako je nužno da Luka ponovo dobije prioritetnu koncesiju koja istječe 2015. godine, kako bi realizirala strategiju razvoja i tako uvećala tržišnu vrijednost.

 

26kruzera

manje nego prošle godine posjetiti će ove sezone Luku Kotor

"Luka Kotor je dosadašnjim radom dokazala da je dugoročno osmišljenom strategijom razvoja osigurala stalno rastući trend u svim svojim segmentima, uključujući značajnu diverzifikaciju poslovanja", kaže Nikola Konjević, predsjednik Odbora direktora. On ističe da je Luka Kotor likvidna, solventna i sposobna da uz određeno kreditno zaduženje i partnerstvo s odabranim kompanijama proširi kapacitete, te da dugoročno osigura rastući trend kruzing i jahting turizma. Mirza Krcić, direktor Turističke organizacije, kaže da treba štititi javni interes tako što bi većinsko upravljanje i raspodjela dobiti ostali u većinskom vlasništvu grada. "Čak bi Općina trebala kupiti i dodatni dio dionica putem dokapitalizacije od dobiti kompanije, čime bi imala veći udjel u upravljanju.

Usto, koalicijski partneri u Kotoru, DPS-SDP-LP-HGI, nisu koalicijskim sporazumom predvidjeli prodaju Luke Kotor", kaže Krcić. "Mislim da bi raspisivanje referenduma dalo pravi odgovor što građani misle o ovoj temi", zaključio je Krcić. Prošle godine vijećnici kotorske gradske skupštine usvojili su zaključak koji je upućen vladi, kojim utvrđuju da je nužno osigurati održanje većinskog udjela Općine u vlasničkoj strukturi Luke."Zbog čega prodavati nešto što bilježi pozitivne rezultate? Kotor je mogao i trebao do danas riješiti neke od problema Luke", pita Nikola Bukilica, predsjednik kotorske gradske skupštine.Inače, Luku Kotor će ove sezone posjetiti 26 kruzera manje nego lani, ali će zato biti više jahti. Vasilije Kusovac, izvrš­ni direktor Luke kaže da to uglavnom zbog rekonstrukcije kru­zera koji su prošlih godina uplovljavali u kotorsku luku. 

Skuplji za agencije

Lani više kruzera i jafti

Ove godine Luka Kotor povećala je cijenu usluga za čak 400% za parking autobusa, kombija i kamiona agencijama koje preuzimaju putnike s kruzera. Luka Kotor je dosad agencijama koje dolaze preuzeti putnike po autobusu naplaćivala 11,9 eura, s uračunatim PDV-om, a novi cjenovnik predviđa cijenu od čak 59,5 eura. Za usporedbu, cijena po autobusu u luci Dubrovniku iznosi 10,7 eura, a u Splitu je još jeftinije, 8,7 eura. Inače, prošle godine Luka Kotor zabilježila je povećanje uplovljavanja velikih kruzera i to za 30 posto, a stiglo je i 7% više jahti.

Komentirajte prvi

New Report

Close