Presuda ECJ-a zamrznula plaće eurobirokrata

Autor: Tomislav Oharek , 21. studeni 2013. u 09:45
Presuda ECJ-a zatekla Bruxelles/FOTOLIA

EK je 2011. podigao plaće činovnicima, dok je od država tražio provođenje mjera štednje.

Briselski birokrati mogu zaboraviti na povišicu plaće iz 2011. nakon presude Europskog suda pravde da oni ne mogu biti iznimka od mjera štednje koje su nametnuli građanima Europske unije  dok je starim kontinentom bijesnila kriza.

Naime, na vrhuncu dužničke krize u eurozoni, prije dvije godine, Europska komisija je svojim činovnicima odlučila dati povišice od 1,7 posto, unatoč protivljenju brojnih europskih vlada da je riječ o eklaantnom kršenju pravila prema kojem se plaće zamrzavaju u slučaju neočekivanog i ozbiljnog pada europskog gospodarstvo. Eurobirokrati su pak tvrdili da nacionalne vlade nemaju pravo glasa o pitanju automatskog rasta plaća, štoviše još su ih i prozvali kako su i brojne od njih odlučile podići plaće svojim službenicima. Međutim, Europski sud pravde (ECJ) je zatekao Bruxelles time što se svrstao uz stav nacionalnih vlada. Luxembourški sud je tako presudio da je doista došlo do neočekivanog i ozbiljnog pada gospodarstva zbog kojeg Europska komisija nije smjela povisivati plaće svojim činovnicima 2011. i 2012. godine.

Ovu odluku suda pozdravio je niz država članica koje su zbog tog, u najmanju ruku moralno dvojbenog, poteza prozivale Bruxelles.Komisija je pak pokušala umanjiti važnost presude poručivši kako je od 2011. promijenila pravila za obračun plaća, upravo kako bi adekvatno odgovorila na kritike da ta institucija primjenjuje na sebe jedne standarde, dok od država članica traži druge. Tako će se od iduće godine početi primjenjivati pravilo da plaća eurobirokrata ne može porasti ili se smanjti za više od dva posto, s time da će rast plaća biti vezan za gospodarstvo EU. Ipak, činovnicima su zamrznute plaće za ovu i iduću godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close