Prestrašene njemačke tvrtke ‘sjede’ na 455 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 27. listopad 2016. u 14:24
Od 11 kompanija iz sastava indeksa DAX, samo pet je najavilo povećanje investicij, ali u inozemstvu/FOTOLIA

Čelnici kompanija ističu kako su neskloni ulaganju zbog porasta geopolitičkih tenzija te mogućnosti usporavanja svjetskog rasta.

Njemačke kompanije trenutno "sjede" na 455 milijardi eura gotovine koju ne žele iskoristiti za investiranje što bi se moglo odraziti na buduću konkurentnost najvećeg europskog gospodarstva, a u konačnici i cijele Europe. Prema podacima Bundesbanke, kompanije trenutno imaju više novca na računima nego što su ukupno uložile u posljednjih sedam godina.

 

257mlrd.

eura lani su njemačke tvrtke, građani i država više štedjeli nego ulagali

Oprezan pristup u 2017.
Kako piše Wall Street Journal (WSJ), čelnici njemačkih tvrtki ističu kako ne žele ulagati jer ih brine moguće usporavanje svjetskog gospodarstva, neizvjesnost budućeg razvoja regulatornog okvira te geopolitički rizici i tenzije. U tom kontekstu valja podsjetiti na nedavnu izjavu izvršnog direktora Siemensa, Joea Kaesera koji je rekao kako će kompanija imati vrlo oprezan investicijski pristup u idućoj godini uslijed pojačanih geopolitičkih tenzija. Istraživanje WSJ-a pokazuje kako od 30 kompanija iz sastava burzovnog indeksa Frankfurtske burze DAX, njih 11 je objavilo svoje investicijske planove.

Od toga broja, pet je kompanija istaknulo kako ne planira povećati kapitalne investicije u ovoj i idućoj godini. Pet kompanija je najavilo povećanje investicija, ali uglavnom izvan Njemačke. Preostala 11. kompanija, a radi se o Volkswagenu, najavila je otkazivanje ili kašnjenje svih investicijskih projekata "koji nisu temeljni". Analitičari upozoravaju kako bi se takva nesklonost investiranju mogla obiti o glavu njemačkoj ekonomiji čije kompanije ipak većinom pripadaju kapitalno intenzivnoj industriji koja zahtijeva i velika ulaganja u istraživanje i razvoj. 

 

57mlrd.

dolara vrijedi Bayerovo nedavno preuzimanje Monsanta

Uništavanje potencijala
"Moramo biti oprezni da Njemačka ne zaostane tehnološki zbog stalno niskih ulaganja", ističe Reinhold Festge, direktor njemačke udruge kompanija iz sektora strojogradnje VDMA. "Njemačka značajno uništava svoj potencijal rasta", kaže Martin Gorning, ekonomist u berlinskom Institutu za ekonomska istraživanja dodavši kako su američke i kineske tvrtke agresivnije modernizirale svoje proizvodne kapacitete. Zbog starenja stanovništva, Njemačka treba povećati produktivnost, tvrdi Gorning. Dirk Schumacher, glavni ekonomist za Njemačku u američkoj banci Goldman Sachs smatra kako bi se razlog za niske investicije mogao skrivati u bojazni kompanija da će banke uskoro opet biti rigoroznije prema kreditiranju, pa žele imati spremnu gotovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close