Philip Morris želi preuzeti Fabriku duhana Sarajevo

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2015. u 22:00
Profitabilnost Fabrike duhana Sarajevo proteklih godina sve je manja

Philip Morris želi kupiti 39 posto udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim na burzi dokupiti 11 posto dionica.

Nakon što je nedavno British American Tobacco (BAT) od Adrisa preuzeo Tvornicu duhana Rovinj (TDR), još jedna velika multinacionalna duhanska kompanija nastoji se proširiti na balkanskom tržištu. Riječ je o Philip Morrisu (PM), čiji predstavnici su zainteresirani za preuzimanje Fabrike duhana Sarajevo (FDS).

Naime, kako pišu Nezavisne novine, predstavnici američke duhanske kompanije 10 srpnja su posjetili Fabriku duhana Sarajevo kako bi se uvjerili u proizvodne kapacitete i mogućnosti ove sarajevske tvrtke. Da gdje ima dima ima i vatre potvrdio je još jedan izvor dobro upoznat sa privatizacijskim procesom u Federaciji BiH, istaknuvši kako su čelnici Philip Morrisa zainteresirani za kupnju vlasničkog udjela Federacije BiH u Fabrici duhana Sarajevo. "Philip Morris želi kupiti 39 posto vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim na burzi dokupiti 11 posto dionica kako bi imali većinsko vlasništvo i upravljačka prava nad FDS-om", istaknuo je sugovornik portala Klix.

 

103,7milijuna

konvertibilnih maraka očekuju u vladi FBiH za 39 posto udjela

Trenutna cijena na burzi vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u iznosi 21 mil KM. Međutim, otprije je poznato da Vlada FBiH ovu cijenu trenutno ne smatra realnom, te od budućeg kupca očekuje da plati najmanje 103,7 mil .KM za 39 posto vlasničkog udjela. Da se u Sarajevu nadaju kako će ušićariti koju konvertibilnu marku više potvrđuje i istup premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, koji je  prekjučer poručio da Vlada Federacije BiH neće prodati Fabriku duhana Sarajevo (FDS).

"Želimo biti Vlada koja će upravljati svojom imovinom, želimo biti Vlada koja će radnicima osigurati kvalitetan posao", kazao je Nikšić.  Napomenuo je da je potrebno da duhanska kompanija bude što jača. "Kada bude dobro poslovala i bude jaka koliko mi mislimo da može biti, onda će i imovina Federacije biti veća", dodao je Nikšić. Čini se da je to ipak popriličan izazov jer Fabrika duhana Sarajevo proteklih godina bilježi postojan  pad dobiti.

Na nedavno održanoj skupštini dioničara ove kompanije usvojena je odluka o isplati dividende od 2,9 KM po dionici. Tako će Vlada FBiH inkasirati samo 1,5 milijuna KM. Za usporedbu, FDS je 2006. ima 18 milijuna KM dobiti, a 2008. 12 milijuna KM. Tada su dioničarima isplaćivane četiri KM po dionici. Philip Morris pak već ima jednu tvornicu u Srbiji u Nišu i s FDS-om bi ojačali svoju poziciju u regiji. Za sebe navode da su vodeća svjetska kompanija u duhanskoj industriji, a svoje proizvode plasiraju na 180 tržišta diljem svijeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close