Papirologija guši poduzetnike u većini država EU

Autor: Ana Blašković , 04. studeni 2013. u 12:02
Fotolia

Bespuća birokracije Europska komisija stavila je reformu javne uprave u top pet prioriteta u posljednje dvije godine, no situacija je lošija u čak 15 članica.

Sa šumom propisa i često bespotrebnom papirologijom ne bore se samo građani Hrvatske, neučinkovita birokracija guši konkurentnost i ekonomski rast većine europskih zemalja. Stoga je Europska Komisija reformu javne uprave postavila među top pet prioriteta u posljednje dvije godina, no bez većeg uspjeha.

Da bi uspjeli, poduzetnici trebaju efikasnu, jeftinu i kvalitetnu javnu uslugu u kojoj se odluke donose u razumnom roku. No, učinkovitost javne uprave diljem Europe je u padu: od 28 država članica u njih 15 situacija je prošle godine lošija nego ranije. Najgore je u Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Italiji, a Hrvatska je u neslavnom klubu na sedmom mjestu od kraja ljestvice.

Europskom poduzetniku u prosjeku treba 5,4 dana za osnivanje tvrtke što će ga stajati 372 eura. Ipak, dok će mu za to u Belgiji ili Mađarskoj trebati manje od pet dana, u u Španjolskoj ili Austriji za isti posao trebat će mu više od 20 dana. Upravo je mogućnost jednostavnog pokretanja tvrtke s minimalnim kapitalom u Hrvatskoj u prošloj godini ocijenjena kao napredak u domaćem poslovnom okruženju u izvješću ‘Doing Business 2014’ Svjetske banke. Unatoč tome te boljoj naplati poreznih prihoda, Hrvatska je na ljestvici konkurentnosti i u prošloj godini potonula. Među 189 zemalja, mi smo na 89 mjestu, dok smo godinu ranije bili 84. među 185 država. 

Komentirajte prvi

New Report

Close