Pad rublje srezao letove prema Rusiji

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2015. u 15:14
Domaći promet raste 12 posto

U prva dva mjeseca međunarodni zračni promet pao gotovo 15 posto.

Britanski niskobudžetni prijevoznik EasyJet najavio je da će tijekom ljeta prepoloviti letove iz Rusije nakon što je sličan potez već učinio cijeli niz zrakoplovnih kompanija.

EasyJet je svoju odluku objasnio "smanjenjem potražnje iz i prema Rusiji posljednjih mjeseci". Kompanija je još u siječnju reducirala letove iz Londona za Moskvu. Odluka britanske kompanije tek je posljednja u nizu dobrog dijela zapadnih kompanija. Naime, smanjenje letova prema Rusiji već su najavili hongkonški Cathay Pacific, zatim Qatar Airways, a Etihad je letove za Moskvu smanjio za trećinu, piše CNN. I manje europske kompanije, poput njemačkog Air Berlina te finskog Finnaira reducirale su letove za najveću državu na svijetu.

Pad interesa ruskih turista za odlazak u inozemstvo uslijed potonuća vrijednosti rublje za 40 posto u posljednjih šest mjeseci pokazuju i statistički podaci ruske Federalne agencije za zračni prijevoz. Tijekom siječnja i veljače međunarodni zračni promet oslabio je gotovo 15 posto. Ako se nastavi takav trend, tijekom ljetnih mjeseci pad bi mogao biti još i veći. Istodobno, ruske zrakoplovne kompanije bilježe rast domaćeg prometa, i to za više od 12 posto u prva dva ovogodišnja mjeseca. Porast se može zahvaliti i državnim poticajima, poput snižavanja oporezivanja prihoda ostvarenih na domaćim linijama sa 18 na 10 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close