Otpustio 13.000 ljudi, pa dobio otkaz

Autor: Tomislav Pili , 11. lipanj 2018. u 08:05
Foto: Thinkstock

Prošloga je mjeseca najavio otpuštanje 13.000 zaposlenika u pokušaju ublažavanja problema kao što su pojačana konkurencija.

Izvršni direktor britanske telekomunikacijske kompanije BT Gavin Patterson otići će ove godine s čelne pozicije izgubivši povjerenje menadžmenta u sposobnost provođenja restrukturiranja.

Patterson vodi BT već pet godina, a prošloga je mjeseca najavio otpuštanje 13.000 zaposlenika u pokušaju ublažavanja problema kao što su pojačana konkurencija, slabo poslovanje odjela za IT usluge, rastući dug za mirovinske doprinose te kritike plana razvoja širokopojasne mreže.

Međutim, neispunjavanje ciljanog prihoda te najave da u idućih nekoliko godina dobit BT-a praktički neće rasti spustila je cijenu dionicu ne šestogodišnji minimum, a Pattersonovu fotelju opasno zaljuljalo.

Predsjednik kompanije Jan du Plessis izjavio je kako je menadžment podržao Pattersonovu strategiju, ali ne vjeruje da je može provesti.

"Potrebna je promjena vodstva kako bi se ispunila strategija" kazao je du Plessis. Potraga za nasljednikom već je počela, objavio je BT koji očekuje da će novi šef preuzeti dužnost u drugom polugodištu.

Analitičari vjeruju da će novi šef biti izvan BT-a, iako je favorit i financijski direktor Simon Lowth. U Pattersonovu mandatu dionica BT-a izgubila je 40 posto vrijednosti, a po objavi vijesti o njegovu odlasku u petak ujutro na Londonskoj burzi skočila je više od dva posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close