Oštar pad japanskog gospodarstva, nužni novi poticaji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2014. u 13:25
Thinkstock

Japansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju na godišnjoj razini smanjeno za 7,1 posto.

Japansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju na godišnjoj razini smanjeno za 7,1 posto, što je više nego se prvotno procjenjivalo i iznad očekivanja ekonomista, objavili su u ponedjeljak europski mediji.

U kolovozu objavljena prva procjena pokazivala je pad od 6,8 posto, dok su ekonomisti bili prognozirali pad od oko 7 posto. Gospodarstvo je smanjeno i za 1,8 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, kada je bilo poraslo za 1,5 posto, prenosi britanski BBC.

Pad aktivnosti trećeg po veličini svjetskog gospodarstva u drugom se tromjesečju najvećim dijelom pripisuje povećanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) u travnju s 5 na 8 posto. Japanci su iz tog razloga bili više trošili u prvom tromjesečju nego u drugom, nastojeći time ublažiti negativni utjecaj povećanja poreznog opterećenja, a njihova potrošnja inače je zaslužna za 60 posto ukupnih gospodarskih aktivnosti.

Niz novih gospodarskih pokazatelja, koji je vlada bila objavila krajem prošlog mjeseca, pokazao je da su u srpnju tamošnja kućanstva manje trošila i da su tvorničke aktivnosti stagnirale. Malo nade ipak je ulio promet u maloprodaji, ojačavši u srpnju za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, nakon što je u lipnju bio smanjen za 0,6 posto.

Ekonomisti kažu da bi trenutna slika stanja gospodarstva trebala potaknuti vladu na nove reforme. Početkom mjeseca japanski premijer Shinzo Abe najavio je promjene u vladi, što su mnogi protumačili kao signal njegove odlučnosti da gospodarstvo do kraja ove godine ponovno osovi na noge.

Očekuje se da bi u prosincu Abe mogao odlučiti o novom povećanju stope PDV-a, pa bi ona u listopadu iduće godine mogla bila povećana na 10 posto.

Japanski ministar gospodarstva Akira Amari prošlog je petka izjavio da su u vladi spremni uvesti novi paket poticaja koji bi ublažio učinke novog povećanja PDV-a ako do njega dođe. Dodao je pritom da je stav premijera posve neutralan u vezi daljnjeg povećanja PDV-a.

"Premijer Abe kazao je da nijedna zemlja nije udvostručila stopu PDV-a u razdoblju od godine i pol dana. Očekujem da će donijeti u značajnoj mjeri opreznu odluku", kazao je Amari.

Komentirajte prvi

New Report

Close