Osnivači burze kriptovaluta među 10 najbogatijih Slovenaca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2017. u 14:12
Foto: Thinkstock

U usporedbi s lanjskim poretkom, suvlasnici Bitstampa su pridošlice među prvih deset najbogatijih, dok su se ostalih osam zadržali, ali ne na istim mjestima.

I ove godine na vrhu sto najbogatijih Slovenaca s imovinom od 689 milijuna eura nalazi se bračni par Iza i Samo Login, bivši vlasnici 60 posto Outfita7, kompanije koja je lansirala svjetski popularnu igru Talking Tom. Sandi Češko (Studio Moderna) s 300 mil. eura popeo se na drugo mjesto, a lani je bio na petom mjestu s 184 milijuna eura, pokazuje popis 100 najbogatijih Slovenaca koje svake godine objavljuje časopis Manager.

40 posto

imovine vrijedne 2,1 mlrd. eura ima 10 prvih na popisu

Za ulazak na popis 20 mil. €
Među prvih pet još su Marko Pistotnik (Outfit7) s imovinom vrijednom 210 mil. eura, Joc Pečečnik (Interblock) sa 190 mil. eura i Tatjana i Albin Doberšek (Engineering Dobersek) koji imaju 181 mil. eura.  Potom slijedi najveće iznenađenje ovogodišnjeg izbora.  Šesti i osmi najbogatiji Slovenci su Damijan Merlak (122 mil. eura) i Nejc Kodrič (112 mil. eura), osnivači i suvlasnici burze kriptovaluta Bitstamp. Njihov uspon je izvanredan, ali to je, kako se procjenjuje, i zbog snažnog rasta vrijednosti kriptovaluta.

U usporedbi s lanjskim poretkom, suvlasnici Bitstampa su pridošlice među prvih deset najbogatijih, dok su se ostalih osam zadržali, ali ne na istim mjestima. Na 10. mjestu je obitelj, čiji će član I.L., prema pisanju portala Siol.net, morati sjesti na optuženičku klupu zbog navodno spornih poslova u kompaniji Liko Vrhnika. Deset najbogatijih Slovenaca ima 2,1 milijardu vrijednu imovinu, što čini 40 posto od svih 5,2 milijarde koliko ima 100 najbogatijih. Ako je lani prag za ulazak u skupinu najbogatijih Slovenaca bio 17,6 milijuna, ove godine je za uvrštavanje na prestižnu listu trebalo 20 milijuna eura.

300 milijuna

eura vrijedi imovina Sandija Češka, drugog najbogatijeg Slovenca

Povratak Rigelnika
Pridošlica među prvih sto je Rok Špruk, vlasnik tvornice Tekstina iz Ajdovščina, koji je zauzeo 45. mjesto. Na 51. mjestu s 29,3 milijuna eura je Stojan Petrič s obitelji, koji je preko kompanije Kolektor i suvlasnik lista Delo.  Na popis najbogatijih Slovenaca vratio se Herman Rigelnik, koji je s 21,1 milijunom eura zauzeo 97. mjesta, ali ga je za 25 mjesta pretekla Sonja Gole, direktorica Adria Mobila, koja je kao i Rigelnik suvlasnik ACH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close