O 'švicarcima' presuđivali i u Mađarskoj - ali u korist banke

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Slučaj je htio da se i mađarsko pravosuđe u četvrtak bavilo problemom kredita u švicarskim francima.

Slučaj je htio da se i mađarsko pravosuđe u četvrtak bavilo problemom kredita u švicarskim francima, s tim da se tamo time bavio Vrhovni sud, a kod nas prvostupanjski Trgovački sud. Mađarska presuda je, za razliku od nepravomoćne u Zagrebu u tužbi Saveza Potrošač protiv osam banaka, bila u korist banke, a ne klijenata dužnika. Kako prenosi Reuters, mađarski je vrhovni sud, Kuria, presudio u korist OTP banke ocjenjujući da je ugovor o deviznom kreditu iz 2006. koji je jedan od dužnika banke osporavao, bio pravovaljan.

To je prvi slučaj u kojem je donesena odluka od strane najvišeg suda u susjednoj nam državi u kojoj su stotine tisuća kućanstava prije krize 2008. uzele kredite u švicarskim francima i eurima (kod Mađara je udjel stambenih kredita u švicarcima bio i daleko veći nego u Hrvatskoj), nakon čega su za mnoge počeli i problemi. Teret otplate tih kredita skočio im je zbog poniranja forinte i uzleta švicarskog franka unatrag pet godina. Mađarska Kuria presudila je dakle, da je ugovor o kreditu između tamošnje OTP banke i dužnika ostao valjan.

Mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom dosad je prilično oštro igrala s financijskim sektorom, a u nekoliko krugova bavila se i mjerama vezanim uz problem kredita s valutnom klauzulom. 

Ipak, Reuters ističe i da je prošli mjesec mađarska regulatorna agencija za financijske usluge, PSZAF, upozorila Kuriu na domete tužbi pokrenutih od strane deviznih dužnika, ističući da bi presude mogu ugroziti i financijski sustav.

Mnogi i u Hrvatskoj stoga ističu kako je presuda zagrebačkog Trgovačkog suda, odnosno suca Radovana Dobronića ipak samo prvostupanjska.

Komentari (3)
 • cubs
  cubs 12:46 5.7.2013.

  Možda banka stoji iza tužbe koja je bila loše odrađena?nadam se da će kod nas biti bolje prezentirana

 • Geenday
  Geenday 10:25 5.7.2013.

  Kvislinzi na sceni.
  Inozemni master je stegao lanac.
  Bonusa više nema.

 • chupakabra1112
  chupakabra1112 9:43 5.7.2013.

  E, Jadranka Dozan, članak je vrlo društveno neodgovoran i neprikladan. Pogotovo jer je bez veze i jer su prilike u Mađarskoj vrlo drugačije pa bi bilo dobro da istražite prije pisanja ovakvih bljuvotina koje očito namjerno stvaraju konfuziju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!