Nove vlasnike do 2020. dobit će još 89 srpskih kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2018. u 22:00
Već se traže kupci za Luku Novi Sad i Hidrotehniku - Hidroenergetiku/Duško Jaramaz/PIXSELL

Među tvrtkama koje će biti privatizirane su i Petrohemija, MSK, Telekom Srbija, Beogradski sajam, Jat tehnika i druge.

U Srbiji je u postupku privatizacije 89 tvrtki, javni pozivi u toku su za osam, a u postupku analize i pripreme javnog poziva je 80 kompanija među kojima su Petrohemija, MSK, Telekom Srbija, Beogradski sajam, Jat tehnika i druge.

Među ostalim, upravo traju javni pozivi za privatizaciju Luke Novi Sad, Hidrotehnike – Hidroenergetike i Instituta Goša. Prodaja Valjevsku pivovare nije bila uspješna jer do 5. listopada nije stigla niti jedna prijava za kupovinu, prenosi Tanjug.

Tko će preuzeti Nišku Banju?

Na dan stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji 13. kolovoza 2014. godine, za prodaju je bilo određeno 556 tvrtki, od kojih je 161 bila u restrukturiranju. Ministarstvo gospodarstva je sredinom 2016., kada je formirana vlada, najavilo da će privatizacije biti završene u ovom mandatu, do polovice 2020. godine.

 

80 tvrtki

čeka završetak analize i pripreme za prodaju

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, među 80 kompanija koja su sada u postupku analize i pripreme javnog poziva su i Jugoslovensko riječno brodarstvo, Lasta, Tigar, Jat apartmani Kopaonik, Rad Šumadija, Rudnik Kovin, Yumco, Holding Kablovi Jagodina, Trayal korporacija, FAP korporacija, Tehnohemija, PIM, Vojvodinaput – Bačkaput, Mostogradnja i Izdavačko poduzeće Rad iz Beograda.

Također, bit će prodane tvrtke Prosveta, Zastava metal, Tvornica rezanog alata Čačak, Simpo iz Vranja, RTV Kragujevac, Sloga, Progres, Politika, proizvođač autobusa Ikarbus, Slavija hoteli, Aerodrom poljoprivredna operativa i druge kompanije. Kada je riječ o toplicama (banje), na kupce čekaju Termal Vrdnik, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gejzer u Sijarinskoj Banji, Specijalna bolnica Žubor Kuršumlijska Banja, Specijalna bolnica Merkur Vrnjačka Banja i Institut za liječenje i rehabilitaciju Niška Banja.

Mogu i bez tvrtki na Kosovu
Privatizirat će se i specijalne bolnice Vranjska Banja i Banja Koviljača, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac, te specijalne bolnice Ribarska Banja i Zlatibor Čajetina te Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

Na Kosovu prodavat će se TE Kosovo Obilić, EPS Površinski kopovi Kosovo Obilić, Urbanizam Kosovska Mitrovica, Kopaonik Leposavić i Holding RMHK Trepča iz Zvečana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close