Njemački ministar financija upozorava na novu financijsku krizu

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2017. u 08:15
Wolfgang Schäuble brinuo je o proračunu posljednjih osam godina / REUTERS

Rastuća zaduženost i upumpavanje bilijuna dolara stvara rizike.

Rastuća spirala duga i bilijuni dolara koje su globalne središnje banke ubrizgale u svjetske financijske tokove prizivaju novu financijsku krizu, upozorio je njemački ministar financija na odlasku Wolfgang Schäuble. U jednom od svojih posljednjih intervjua na toj poziciji, Schäuble je za Financial Times ukazao na opasnost od “novih balona”, ali i na rizike po stabilnost eurozone zbog opterećenosti bilanci banaka “lošim kreditima”, naslijeđem prošle krize.

Briga ekonomista

“Ekonomisti širom svijeta zabrinuti su povećanim rizicima koji proizlaze iz akumulacije sve više likvidnosti i rastom javnog i privatnog duga. Ja sam također zbog toga zabrinut”, istaknuo je čovjek koji brine o njemačkom proračunu posljednjih osam godina.

Njegov komentar objavljen je svega dan nakon što je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila kako svjetsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u posljednjih deset godina, ali i upozorila na “prijetnje na vidiku”, od kreditne eksplozije u Kini do pretjeranog preuzimanja rizika na financijskim tržištima. Schäubleovi pogledi u skladu su i s viđenjem Banke za međunarodna poravnanja koja već duže vrijeme tvrdi da agresivno monetarno popuštanje središnjih banaka dovodi do rasta cjenovnih balona financijske imovine.

 

18,3 milijarde eura

iznosio je višak proračuna Njemačke u 1. polugodištu

Rizici za eurozonu

Što se tiče rizika s kojima se susreće eurozona, oni su još uvijek previsoki sa Schäubleov ukus, a tiču se prije svega loših kredita. “Moramo osigurati otpornost ako se suočimo s novom krizom. Nećemo uvijek imati ovako pozitivna ekonomska vremena kao sada”, istaknuo je njemački ministar.

Budući predsjednik Bundestaga ostat će zapamćen po svom zauzimanju za politiku štednje koju je definirao kao “striktno govoreći, anglosaksonski način opisivanja financijske politike koja ne promatra viši manjak proračuna kao dobru stvar”. Podsjetimo, pod njegovim vodstvom Njemačka ima uravnoteženi proračun od 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close