Nijemci ih doveli do još većih gubitaka: Hoće li poznata zrakoplovna kompanija preživjeti zimu?

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2018. u 13:59
Njemački investicijski fond preuzeo je Adriju Airways prije dvije godine/FOTOLIA

Povećanjem prihoda od putničkog prijevoza za gotovo 9 posto uglavnom su pokriveni povećani troškovi.

Slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways u drugoj godini od kada je u rukama njemačkog investicijskog fonda 4K dodatno je povećao svoje gubitke. Budući da cijene goriva rastu, hoće li kompanija preživjeti zimu, koja je tradicionalno najteži dio godine za zrakoplovne tvrtke, pita portal Siol.net.

Adria Airways je, istina, iskoristila lanjske iznimno povoljne uvjete u globalnom zračnom putničkom prometu i povećala broj letova za 5 posto, na 20.415 i putnika za 10 posto, na 1,2 milijuna. Također su provedene "hrabrije mjere racionalizacije" i pokrenuta potraga za novim izvorima prihoda, ipak Adria Airways nije izašla iz minusa. Prema godišnjem izvješću o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježila više od 5 milijuna eura neto gubitka.

 

25 pilota

želi zaposliti slovenska zrakoplova kompanija

Pritisak skupljeg goriva
Prema upravi, za to postoji nekoliko razloga. Prvo, povećanje cijene zrakoplovnog goriva odnijelo im je nemalih 4,4 milijuna eura. Zbog rasta potražnje, cijena na tržištu porasla je u prosjeku za 16%. Drugo, na rezultate su utjecale negativne tečajne razlike, koje čine više od 1,3 milijuna eura financijskih rashoda. Nadalje, tu je i prekid sporazuma o suradnji s Nordic Aviation Groupom, novoosnovanom estonskom zrakoplovnom tvrtkom, što se dogodilo nakon manje od godinu dana.

Konačno, zatvorena je baza u zračnoj luci u Lodzu u Poljskoj, iz koje je Adria još prošlog proljeća letjela u Amsterdam četiri puta tjedno. Povećanjem prihoda od putničkog prijevoza, koji je porastao za gotovo devet posto na 147 milijuna eura u odnosu na 2016. godinu, uglavnom su bili pokriveni povećani troškovi, a kompanija je radila i uz negativan novčani tijek iz poslovanja (EBITDA).

 

5 milijuna

eura iznosio je lani gubitak Adrija Airwaysa

Zamijenili direktora
No u ovu godinu su ušli optimistično, najavili su da zimi, kada zrakoplovne tvrtke imaju problema s likvidnošću zbog manje letova, prvi put neće trebati financijsku pomoć odnosno dokapitalizaciju. Ipak, u siječnju i veljači ove godine od njemačkog vlasnika dobili su 500 tisuća eura svježeg kapitala, a došlo je i do zamjene direktora. Arna Schustera na čelu Adrije naslijedio je Holger Kowarsch. Godinu dana prije, međutim, kao što je pisao Siol.net, od stečaja su se spasili računovodstvenim manevrom.

Neposredno prije kraja financijske godine, sami sebi su prodali brend Adria Airways, prepoznatljiv i popularan na tržištima bivše Jugoslavije. Ove godine najavili su povećanje flote, širenje mreže redovnih letova i obavljanje letova za druge zrakoplovne tvrtke. Operativni prihodi od siječnja do lipnja porasli su za 17,7%, a za cijelu godinu Adria predviđa porast prihoda od prodaje od 23%. Zbog poteškoće u pronalaženju kadrova, krajem kolovoza objavljen je natječaj u kojem traže 25 pilota. 

Komentirajte prvi

New Report

Close