Njemačka ekonomija pod povećalom Komisije

Autor: Ana Blašković , 13. studeni 2013. u 17:11
Povjerenik Olli Rehn zatražit će preispitivanje njemačke ekonomije/REUTERS

Višak u njemačkoj bilanci plaćanja premašio je šest posto nacionalnog BDP-a u posljednje tri godine što je po novim EU pravilima ‘pretjerano’.

Europska unija sve je bliže otvorenom preispitivanju njemačke ekonomije zahvaljujući sve većim zabrinutostima da će slaba potražnja u najvećoj članici potkopati ionako krhki oporavak Unije.

Potez bi, međutim, mogao dodatno pojačati napetosti na relaciji Bruxelles-Berlin koji je dosad čvrsto branio njemački model ekonomskog rasta  temeljen na dominaciji izvoza. Posljednji takav potez bilo je prošlomjesečno suprotstavljanje kritikama američkog minisitarstva financija, prenosi Wall Street Journal."Naše analize pokazuju da višak u platnoj bilanci nije posljedica odluka koje donosi njemačka Vlada već snage njemačkog gospodarstva", ponovio je u pondjeljak glasnogovornik Vlade Stefan Bredohl.

 

Bredohl

Bilančni višak nije posljedica odluka vlade već snage njemačke ekonomije

Test moći institucija
Automatski okidač za dubinsko preispitivanje njemačkog gospodarstva bit će ključni ekonomski pokazatelji o višku u platnoj bilanci, no pokaže li se da je najmoćnija članica i motor Unije rasla na teret ostalih država, najveća kazna Njemačkoj mogla bi biti tak potencijalna sramota. S druge strane, bit će to nesumnjivi prvi test moći europskih regulatora kojima je povjeren nadzor makroekonomskih politika država članica nakon dužničke krize. Nova pravila dala su moć Europskoj komisiji kao 'izvršnoj ruci' Unije za nametne promjene na nacionalnim razinama kako bi ispravila ekonomske neravnoteže koje su i kulminirale krizom. Inače, većina ekonomista smatra da je dužnička kriza samo prigušena zahvaljujući značajnoj ponudi novca u financijskim tokovima. Nakon što američki FED započne s 'taperingom', odnosno povlačenjem viška novca kojim se pokušava potaknuti snažniji oporavak, očekuje se da će se ponovno aktualizirati problem fundamentalnih neravnoteža u nizu zemalja.

Tek slaba packa
S obzirom na činjenicu da je Njemačka ekonomija lokomotiva oporavka Starog kontinenta, analitičari su vrlo skeptični da bi se Komisija mogla odlučiti na jaču 'packu'. "Radi se o analitičkoj vježbi koja neće imati previše utjecaja na događanja u Njemačkoj ili u nekim drugim članicama", prokomentirao je za Walll Street Journal analitičar Eurasia Groupa Mujtaba Rahman. Europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn predložit će ocjenjivanje njemačke ekonomije na redovnom sastanku Komisije u srijedu, a povjerenici bi trebali podržati Rehnovu inicijativu, neslužbeno se tvrdi. I sam predsjednik EK Jose Manuel Barroso slično je najavio u intervjuu francuskoj televiziji.Komisijin potez posljedica je sve glasnijih zabrinutosti da će problemi u Njemačkoj zaustaviti oporavak u ostalim članicama Unije.

Niska stopa inflacije bitno je spustila inflaciju u eurozoni što je poteknulo Europsku središnju banku na neočekivano rezanje referentnih kamatnih stopa kako bi se izbjegla potencijalno kobna deflacijska kretanja.Poznato je da niz godina Njemačka više izvozi nego uvozi dobara i usluga pa bilježi višak na tekućem računu bilance plaćanja kojim se mjeri trgovina dobara, usluga i financijskih tokova. Posljednji podaci, koji su Rehna potaknuli na preispitivanje, pokazuju da je višak u bilanci plaćanja premašio šest posto nacionalnog BDP-a u posljednje tri godine što je po novim EU pravilima 'pretjerano'. 

Komentirajte prvi

New Report

Close