Nijemci umorni od plaćanja računa za financijske neuspjehe eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2013. u 15:42
Angela Merkel (Epa)

Vodeći komentator njemačkog Bilda tvrdi da su od Nijemaca napravili žrtvenog jarca Europe.

Nijemci su već umorni od plaćanja računa za financijske neuspjehe eurozone, a Berlin je ponovno suočen s optužbama da je iznevjerio drugu člnicu eurozone – ovoga puta radi se o Cipru, piše u nedjelju The Guardian.

"Nijemci spremno prihvaćaju to da imaju veću odgovornost prema ostatku Europe od bilo koje druge članice EU-a, ali sve više raste osjećaj ogorčenja da sve više prihvaćaju na sebe krivnju za probleme drugih članica", piše list. "Nema paketa spašavanja bez njemačkih jamstava, ali upravo smo mi, Nijemci, suočeni s kritikama, u stvari s neprikrivenom mržnjom", izjavio je Hugo Mueller-Vogg, vodeći komentator njemačkog Bilda, ustrdivši da su od Nijemaca napravili žrtvenog jarca Europe.

Vogg je naveo uvrede s kojima su Nijemci suočeni posljednjih dana dok raste ciparska kriza, uključujući kancelarku s Hitlerovim brkovima na plakatima u Nikoziji i trganje njemačkih zastava s njemačkog veleposlanstva. "Mi smo Nijemci krivi za sve probleme." Za šest mjeseci kancelarka Angela Merkel se suočava s izborima i za nju je mnogo toga u pitanju. Ako bi njezini birači osjetili da više brine o bogatim Britancima i Rusima koji polažu svoj novac u ciparske banke kako bi dobili više kamate i porezne olakšice nego o činjenici da su Nijemci otrpjeli zamrzavanje kamata kao i porast troškova života to bi joj se moglo osvetiti.

Njemačka lobistička skupina Porezno ludilo (Steuer Wahnsinn) izrazilo je zaprepaštenje time da bi ruski oligarsi i mafijaši mogli izvući najviše koristi iz pomoći EU-a. "Oni su smjestili svoj oprani novac u ciparske banke…smije li to biti da se novac naših poreznih obveznika koristi da bi se spasile njihove milijarde?", upitala je skupina. Dok skupina ipak upozorava na "domino efekt" ukoliko Cipar ne bi dobio pomoć, drugi poput Franka Schaefflera, člana njemačkih liberala, koalicijskog partnera kancelarke Merkel, upozorava da ukoliko Njemačka nastavi pokazivati "solidarnost" spašavanju neće biti kraja. "Odbijam podržavati izopačeni izraz 'solidarnost u Europi'", rekao je Schaeffler u intervjuu Handelsblattu.

"Ukoliko se ovako nastavi uskoro ćemo spašavati Andoru i San Marino jer oni imaju bliske ekonomske veze s drugim zemljama u krizi poput Italije i Španjolske", rekao je.

Komentari (4)
Pogledajte sve

O čemu Njemci pričaju ?

EU im služi kao kolonija u koju plasiraju kredite (kamate) , kojima podanici kupuju Njemačke proizvode i time jačaju Njemačko gospodarstvo i zapošljavaju njihove radnike .

A iz svoje EU kolonije izvlače jeftine sirovine i školovane djelatnike .


Može li se od Poslovnog dnevnika očekivati da malo ozbiljnije (da ne kažemo odgovornije) obradi ovu temu? Sa malo više analitike i malo više podataka?

Obzirom na naslov teme kojima se pokušava baviti, idealno bi bilo da malo više pažnje posveti tekstovma na tu temu u vodećem njemačkom poslovno-ekonomskom dvothedniku Wirtschatswoche

Jer tema koja se najviše tiče Hrvatske su sjednice u sitne jutarnje sate ("po hinom postupku", kako se kaže kod nas) i "neočekivani" njemački ultimatumi. U tom kontekstu, ciparsko zvono vjerojatno zvoni i za Hrvatsku kao buduću članicu EU koja nema novaca čak niti za plaćanje kamata na svoj državni dug (o njegovom smanjenju kroz djelomičan otpis da niti ne govorimo!).

Hajdemo pogađati kakav će biti njemački stav nakon parlamentarnih izbora i što će od Hrvatske zahtijevati ministar finacija Wolfgang Schauble.

Slazem se, jako lose obradjeno. Hrvatska je pred bankrotom i to se vec sada zna. Dug je dosegnuo nivo blizu kriticnog, a kamate nas vec ubijaju. od 1.7. smo u mehanizmu za pretjerani deficit, gdje uz kazne mozemo dobiti uskracivanje EU fondova.

Nije bitan stav njemackog ministra financija, nego ocit problem koji se nikako ne rjesava.

Sto se tice Eura, on je politicki i ekonomski projekt istovremeno. Njemacka je i u doba marke imala odlican izvoz i snaznu industrijsku ekonomiju. To nema veze sa Eurom, nego sa industrijom koja ima knoh how, jako visoku kvalitetu, visokom razinom kreativnosti i kvalitete.

Koga zanima vise, neka procita kako je pcoela ind revolucija u Njemackoj, i kako se ind proizvodnja i rpoizvodnja celika povecavala eksponencijalno. U niti 30g, Njemacka je prestigla Britaniju i postala najveci proizvodjac celika i tehnicke robe u Europi. Sve ovo bilo je davno prije Eura.

Može li se od Poslovnog dnevnika očekivati da malo ozbiljnije (da ne kažemo odgovornije) obradi ovu temu? Sa malo više analitike i malo više podataka?

Obzirom na naslov teme kojima se pokušava baviti, idealno bi bilo da malo više pažnje posveti tekstovma na tu temu u vodećem njemačkom poslovno-ekonomskom dvothedniku Wirtschatswoche

Jer tema koja se najviše tiče Hrvatske su sjednice u sitne jutarnje sate (“po hinom postupku”, kako se kaže kod nas) i “neočekivani” njemački ultimatumi. U tom kontekstu, ciparsko zvono vjerojatno zvoni i za Hrvatsku kao buduću članicu EU koja nema novaca čak niti za plaćanje kamata na svoj državni dug (o njegovom smanjenju kroz djelomičan otpis da niti ne govorimo!).

Hajdemo pogađati kakav će biti njemački stav nakon parlamentarnih izbora i što će od Hrvatske zahtijevati ministar finacija Wolfgang Schauble.

MOJ KOMENTAR
Ako je Cipar poslužio bogatim Rusima i bogatim Britancima, San Marino koristi bogatim Talijanima, a Andora bogatim Španjolcima, kome onda koriste banke u Luksemburgu i Švicarskoj?
Čiji financijski neuspjeh, molim? Tko to i gdje pere novce, molim? A što to rade bogati Nijemci, molim? Kako objasniti da se godišnje u Njemačkoj na korupciju potroši 260 milijardi eura, da se u Njemačkoj samo u nekretninama opere oko 60 milijardi eura? Kako molim to objasniti? Kako objasniti da igra sa devalvacijom eura, odgovara u najvećoj mjeri Njemačkoj?
E kad bi euro ovisio o potezima Deutsche Bundesbanke,a ne o ECB-u vjerojatno bi devalvacija i aprecijacija eura bila drugačije dinamike? Da li bi se tada osjećali kao „ žrtveno jare Europe“? A čije vi ustvari račune plaćate? Da li uistinu plaćate i samo plaćate račune financijskih neuspjeha Grčke, Italije, Španije, Portugala, Cipra i ostalih ili su to računi i vaših izvoznika?

New Report

Close