Nezaposlenost Španjolske pala po prvi put u dvije godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2013. u 14:25
Photo: Thinkstock

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj pala je u drugom ovogodišnjem tromjesečju po prvi put u dvije godine, objavio je danas Nacionalni institut za statistiku u Madridu.

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj pala je u drugom ovogodišnjem tromjesečju po prvi put u dvije godine, objavio je danas Nacionalni institut za statistiku u Madridu.

Stopa nezaposlenosti u spomenutom je tromjesečju iznosila 26,3 posto, što je smanjenje u odnosu na prvo tromjesečje, kada je iznosila 27,2 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će ostati nepromijenjena.

Nezaposlenost u Španjolskoj tri je puta veća nego prije gospodarske krize, koja je započela 2008. godine. Ekonomisti procjenjuju da će najviša stopa nezaposlenosti u španjolskoj demokratskoj povijesti i dalje rasti, dok se zo četvrto po veličini gospodarstvo eurozone bori da izađe iz dvogodišnje recesije.

Ipak, španjolska središnja banka procjenjuje da je pad gospodarskih aktivnosti usporio u drugom tromjesečju, potvrdivši prognozu premijera Mariano Rajoya da će od 1. srpnja turizam i izvoz ponovo pokrenuti rast.

„Otvaranje radnih mjesta još nije održivo“, kazao je u telefonskom razgovoru Jose Antonio Herce, partner u madridskoj konzultanskoj tvrtki Analistas Financieros Internacionales. "Tržište rada poboljšava se svake godine u vrijeme turističke sezone, a nakon kolovoza zapošljavanje ponovno pada“.

Ukupan broj radnih mjesta u Španjolskoj povećao se u drugom tromjesečju za 149.0000 na 16,8 milijuna, dok je broj nezaposlenih smanjio za 225.200. Stopa nezaposlenosti među imigrantima pala je na 35,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close