Zbog neradne nedjelje samo će trgovci podijeliti do 50.000 otkaza

Liberalizaciju radnog vremena donijela je 2012. vlada Marija Montija/FOTOLIA Liberalizaciju radnog vremena donijela je 2012. vlada Marija Montija/FOTOLIA

Zabranjivanje rada nedjeljom u vrijeme kada svijet ide u drugom smjeru je smiješno, kažu trgovci.

Talijanski trgovački lanci procijenili su da će morati otpustiti desetke tisuća zaposlenika ako vlada ustraje na prijedlogu zabrane rada nedjeljom.

Francesco Pugliese, izvršni direktor trgovačkog lanca Conad izjavio je britanskom Guardianu da će zabrana rezultirati s 40.000 do 50.000 otkaza. Istovremeno će ojačati internetsku kupnju što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce. Procjenjuje se da nedjeljom kupuje oko 19,5 milijuna Talijana, a taj je dan drugi najlukrativniji u tjednu. Sadašnje zakonsko rješenje dopušta trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedjeljom, ovisno o potražnji.

"Zabranjivanje rada nedjeljom u vrijeme kada svijet ide u drugom smjeru je smiješno. Uvijek me brine kada država počne govoriti kada treba kupovati", dodao je Pugliese. Ideju promjene regulative vezane za rad trgovaca nedjeljom iznio je zamjenik premijera Luigi di Maio. Kazao je kako će vlada uvesti do kraja godine mjere koje ograničavaju radno vrijeme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita obiteljskih vrijednosti.

 

19,5 milijuna

Talijana kupuje nedjeljom, govore procjene

Naime, liberalizaciju rada nedjeljom uvela je 2012. vlada Marija Montija kako bi ojačala ekonomski rast. Izmjene su uvedene unatoč pritisku Katoličke crkve, sindikata i udruga malih trgovaca. Međutim, stručnjaci za radno pravo upozoravaju na štetne posljedice vladinog prijedloga. Stopa nezaposlenosti u srpnju je pala na 10,4 posto, ponajviše zbog rasta zapošljavanja na određeno vrijeme.

Otkako je koalicijska vlada desničarske Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda preuzela vlast početkom lipnja, izgubljeno je 90.000 radnih mjesta s ugovorima na neodređeno vrijeme, pokazuju podaci statističkog ureda Istat. Marco Marazza, profesor na rimskom sveučilištu Luiss upozorava kako većina ugovora o radu na neodređeno u trgovini podrazumijeva rad nedjeljom, za što su zaposlenici više plaćeni. "Ta će mjera utjecati na visinu plaća, kao i broj zaposlenih samo preko vikenda", naglašava Marazza.

Komentari (5)
 • itoldyouso
  itoldyouso 18:33 12.9.2018.

  mi smo naučili da je zapovijedati, zabranjivati i kažnjavati najbitnija mjera

 • itoldyouso
  itoldyouso 18:31 12.9.2018.

  mi smo uvik kontra svita.

 • Boris.....
  Boris..... 13:43 12.9.2018.

  Glupost. Svi ce kupovati subotom kao i u zapadnim zemljama, npr. Njemacka. Obican jeftini trik da “zaplasimo” narod.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!