Nemaju sunce i more, a od turizma zarađuju 3,5 puta više od nas

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2015. u 10:37
Foto: Thinkstock

Hotelijerski biznis cvjeta. Godišnja popunjenost dvostruko je viša nego u Hrvatskoj. Ulaže se oprezno kako bi se izbjeglo oporezivanje imovine od dva posto.

U Švicarskoj prihodi od turizma iznose vrtoglavih 28 milijardi švicarskih franaka. To je tri i pol puta više od turističkih prihoda Hrvatske. Nemaju sunce i more, ali imaju satove, prehrambene i kozmetičke brendove, te atrakcije u Alpama.

Turizam čini samo 4% švicarskog BDP-a – doslovce šlag na torti. Hotelijerski biznis cvjeta. Godišnja popunjenost dvostruko je viša nego u Hrvatskoj. Ulaže se oprezno kako bi se izbjeglo oporezivanje imovine od dva posto. 

Švicarci imaju mondena zimovališta, ali i odredišta masovnog turizma. No i ti su gosti više platežne moći. U prosjeku troše 240 franaka na dan. Četiri puta više od turista u Hrvatskoj. Tajna uspjeha je u atrakcijama – poput najstrmije uspinjače na svijetu koja za pola sata goste odveze kilometar i pol u oblake, objavio je HRT. 

Švicarci su na svoj javni prijevoz osobito ponosni. Povezan je kao nigdje drugdje – jedna jedina karta vrijedi za sve vlakove, autobuse, uspinjače, pa čak i brodove u cijeloj zemlji. A putujete li zrakoplovom, prtljagu iz bilo kojeg kraja zemlje možete poslati vlakom i čekat će vas na konačnom odredištu. 

Ove godine iz Europe zbog jakog tečaja franka Švicarska ima 12 posto manje turista. No to ih ne zabrinjava. Azijci i gosti s dalekih tržišta kompenziraju taj pad. Nemaju mora, ali od turizma znaju zaraditi.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Nemaju ni nesposobnu i štetočinsku vlast! A o sprdachini od Turističke zahebnice da ni ne govorimo…

Zbog ove politike s frankom ta država postaje manje konkurentna, ali to gospoda u cilindrima Rothschild&Rockenfeller obilato kompenziraju tako da im se to u konačnici itekako isplati.Članstvo u uniji je najvažniji čimbenik za ovogodišnju uspješnu turističku sezonu, a ne ova vlada diletanata!


Kojem je to biseru palo na pamet uspoređivati Švicarsku i Hrvatsku?
[emo_palacg][emo_smijeh]


Nemaju ni hrvata u vladi…

***nemamo ni mi

New Report

Close