Nekadašnji ponos Švicarske sada je u krizi

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2016. u 09:55
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Promijenilo se tržište, ali i navike kupaca. “Bogati umjesto dva sata, sada kupuju jedan.”

Izgleda da je švicarskim satovima otkucalo, barem tako tvrde statistički podaci. Naime, prošla godina je bila loša za švicarske proizvođače, a na slabu prodaju utjecalo je nekoliko faktora. Snažna kineska ekonomija, konkurencija u obliku pametnih satova iz Applea, ali i teroristički napadi u Parizu krajem prošle godine.

"Očekujemo da će 2016. biti jako, jako teška godina", izjavio je za Bloomberg Vincent Perriard, izvršni direktor tvrtke za proizvodnju luksuznih satova HYT. U nevjerici je kazao kako njihova trgovina u Parizu od terorističkog napada do danas nije prodala niti jedan jedini sat.

No, industrija satova potresena je već početkom godine kada je tečaj švicarskog franka skoro sustigao tečaj eura, što je poskupilo samu proizvodnju. Promijenilo se tržište, ali i navike kupaca. "Bogati umjesto dva sata, sada kupuju jedan.", rekao je Marc Gaudreault, izvršni direktor tvrtke Parmigiani Fleurier, koja jedan sat u prosjeku prodaje za 30 000 franaka.

Izvršni direktor tvrtke Montblanc kaže kako cijena konkurentskih proizvođača poput Appleovog ili Googleovog sata ne ide iznad 500 dolara, te smatra kako je u toj cjenovnoj zoni vjerojatnost za kvalitetnu izradu satova ravna nuli.

Komentari (6)
Pogledajte sve

zaboli nas …….ona stvar….za propast nekakvog švicarskog ponosa..

Snobizam. Najskuplja “umjetnička” slika na svijetu košta kao 2000 kuća, negde sam pročitao. A to vrijedi i za satove. 100 000 dolara za jedan fu.c.kng sat kakav god bio je bubano u mozgić. Za 5000 kn se kupi sat koji nije plod najgoreg oblika snobizma. Isto mjeri vrijeme kao i onaj od 100 000 dolara = 700 000 kn.

Parmigiani Fleurier

A stvarno neznam sta bi me natjeralo da potrosim toliko na sat? Toliko pametnijih stvari se moze napraviti sa tim iznosima

New Report

Close