Nedostaje im 300.000 radnika: Tolika je panika da primaju sve koji dođu na posao

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2018. u 14:33
Foto: Getty Images

Najviše se traže radnici u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, te u ugostiteljstvu.

U Češkoj je nezaposlenost u kolovozu stagnirala na rekordno niskoj razini od 3,1 posto, ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000 tisuća.

Kako piše agencija Beta, poduzeća i javni sektor uzaludno traže toliki broj radnika među 230.499 nezaposlenih, priopćila je tamošnja Burza rada.

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 posto, a najmanje u regiji Karlovi Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta. 

Najviše se traže radnici u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, te u ugostiteljstvu.

Češki poslodavci više ne inzstiraju ni na punoj kvalifikaciji niti na nivou obrazovanja, a kako su ovih dana komentirali češki mediji, postaje dovoljno da čovijek ne pije i da uopće želi doći na posao. 

"Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja radnika da nauči nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene te organiziraju edukaciju i obuku", rekla je na konferenciji za novinare generalna direktorica Burze rada u Češkoj.

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da pronađu radnike smanjili kada bi povećali plaće.

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošlog tjedna, prosječna plaća u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 posto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dakle traže najniže profile radnika koje Česi ne žele raditi. Super

New Report

Close