Nastavljen pad cijena hrane u svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2013. u 12:49
Thinkstock

Pad cijena hrane na svjetskim tržištima nastavljen je u rujnu peti mjesec zaredom zahvaljujući u prvom redu osjetno nižim cijenama žitarica, izvijestila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Pad cijena hrane na svjetskim tržištima nastavljen je u rujnu peti mjesec zaredom zahvaljujući u prvom redu osjetno nižim cijenama žitarica, izvijestila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je FAO-v indeks koji mjeri kretanje cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao u rujnu jedan posto u odnosu na kolovoz, na prosječna 199,1 boda. Od početka godine cijene hrane pale su 5,4 posto.

FAO-va košarica obuhvaća žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, biljna ulja i masnoće i šećer.

Glavni je razlog rujanskog pada oštro pojefinjenje žitarica dok su cijene ostalih proizvoda većinom blago porasle.

Indeks koji mjeri cijene žitarica spustio se u rujnu šest posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 197,7 bodova. Na godišnjoj razini cijene žitarica pale su u rujnu čak 25 posto. U FAO-u kao razlog pada cijena navode općenito povoljnu prognozu za opskrbu, posebno kukuruzom i rižom.

Cijene pšenice pritom su se stabilizirale u rujnu, nakon tromjesečnog razdoblja naglog pada, i to zahvaljujući snažnijoj potražnji i manje povoljnim izgledima za proizvodnju u zemljama južne hemisfere.

Izrazitije su pak u prošlom mjesecu porasle cijene šećera, za 1,8 posto u odnosu na kolovoz, zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje ometaju žetvu u Brazilu, ključnom proizvođaču te namirnice.

Meso je u prosjeku poskupjelo 0,9 posto, zbog viših cijena mesa peradi, a mlijeko i mliječni proizvodi za 0,7 posto.

Cijene biljnih ulja i masnoća ostale su gotovo nepromijenjene.

FAO je danas također neznatno izmijenio prognozu proizvodnje žitarica u ovoj godini, na 2.489 milijuna tona, što je tek tri milijuna tona manje no što su prognozirali početkom rujna, i to ponajprije zbog nešto slabijih prognoza uroda pšenica u Južnoj Americi pod utjecajem nepovoljnih prilika.

To znači da će proizvodnja žitarica u ovoj godini porasti gotovo osam posto u odnosu na 2012., podsjećaju u FAO-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close