Najbogatiji na svijetu sada je vlasnik Zare, A. Ortega

Autor: Tomislav Pili , 11. rujan 2016. u 22:01
Trgovina Zare u Zagrebu, Foto: Pixsell

Rast cijene Inditexa izmijenio redoslijed na Forbesovoj listi milijardera.

Rast dionica španjolskog tekstilnog diva Inditex od 2,5 posto u srijedu bio je dovoljan da vlasnik kompanije, Amancio Ortega (80), zasjedne na čelo liste najbogatijih ljudi svijeta. S tim rastom Ortegina imovina uvećana je za 1,7 milijardi dolara čime je ukupno “težak” 79,5 milijardi dolara. Suosnivač Microsofta Bill Gates time je pao na drugu poziciju sa 78,5 milijardi dolara. Podsjetimo, Inditexovi brendovi odjeće su – među ostalim – Zara, Massimo Dutti and Pull & Bear.

Analitičari Ortegu nazivaju trgovačkim genijem koji je najzaslužniji za uspjeh tog tekstilnog carstva. Za razliku od ostalih modnih brendova, Inditex snažno ulaže u oglašavanje. Drugi sastojak u receptu za uspjeh je brzina dolaska novih kolekcija u trgovine. Dok su konkurentima poput H & M-a i Gapa početkom 2000-ih trebali mjeseci da nove kolekcije dizajniraju, proizvedu i isporuče u trgovine, Zara je taj proces završila za tri tjedna. Time je znatno snizila i troškove skladištenja.

 

79,5milijardi dolara

sada vrijedi imovina Amancia Ortege

Ortegin poslovni put započinje prije više od 40 godina u rodnoj La Coruñi. S tadašnjom suprugom Rosaliom Merom koja je preminula 2013. pokrenuo je u svom stanu malu radionicu tekstila. Već 1975. otvara prvu trgovinu pod nazivom Zara. Osam godina kasnije Zarine trgovine mogle su se naći u devet španjolskih gradova. Danas Inditex ima 6600 trgovina širom svijeta.
Kompanija izlazi na burzu 2001. godine, a Ortega te godine i debitira na Forbesovoj listi milijardera s imovinom od 6,6 milijardi dolara. Zanimljivo, najviše se obogatio tijekom kriza. Nakon pucanja dot-com balona imovinu je uvećao za 2,5 milijardi dolara, a tijekom recesije od 2009. do 2013. postao je bogatiji za 39 milijardi dolara.

Čuven je i po svom izbjegavanju medija, pa je do sada samo troje novinara imalo priliku napraviti intervju s njim. Poznat je i po jednostavnom životu. Ruča svaki dan sa zaposlenicima u Inditexovoj kantini, a najviše nosi hlače i majice. No, nikad od Zare.

Komentirajte prvi

New Report

Close