Zarada do 3.500 eura na maloj površini, nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantiran

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2015. u 09:18
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Jedini uvjet za ulazak u projekt je da kooperanti osiguraju tisuću metara kvadratnih pripremljene zemlje.

Na tisuću četvornih metara može se zaraditi između 3.000 – 3.500 eura, nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantiran.

Zainteresiranima u BiH se daje prilika, kako za zaradu, tako i za zaposlenje kod brojnih otkupljivača, piše Dnevni list.

Jedna od njih je i Adriatik Grupa koja je pokrenula zanimljiv projekt s kojim se potiče proizvodnja i otkup krastavaca kornišona (mali krastavci) u BiH. Cilj je poticanje domaćih poljoprivrednika na uzgoj krastavaca, bobičastog voća i paprika. 

“U ovoj godini smo naglasak stavili na krastavac A klase, kornišon, za koji smo osigurali tržište u BiH i EU-u. U idućih pet godina zaposlit ćemo više od 6.000 poljoprivrednika u BiH”, kaže Ismeta Jakupović, direktorica tvrtke Agrona. 

“Ovo je za poljoprivrednike velika prednost jer apsolutno nemaju nikakva novčana ulaganja, a mi im osiguravamo sve. Na kraju sezone oni to vraćaju kroz otkup određene količine proizvedenog kornišona”, naglasila je Ismeta Jakupović. 

Jedini uvjet za ulazak u projekt je da kooperanti osiguraju tisuću metara kvadratnih pripremljene zemlje, potrebnu opremu za vertikalni uzgoj na mreži i dostupnu vodu. 

Brams i Agrona, uz pomoć Adriatik grupe, osiguravaju prvi paket koji je potreban za sezonu s repromaterijalima, sadnicama, kao i obuku, nadzor i siguran otkup. Također otkup je zagarantiran kroz čvrste ugovore s kooperantima Bramsa i Agrone. 

Tako bi mali krastavci iz BiH, s kojima Adriatic ima potpisane ugovore, trebali stići na tržište Njemačke, Austrije, Švedske, Velike Britanije i Nizozemske. 

Projektom je planirano da se tijekom ove godine u cijeloj BiH proizvede između 3.500 i 4.000 tona sa 1.500 kooperanata. Zatim, svake godine će težiti povećanju proizvodnje za 20 posto.

Komentari (4)
Pogledajte sve

ima trideset godina od takvih projekata u Hrvatskoj, sada je red došao na BIH

Ma nije tako dečki. Otkupiti će oni. Jedino nitko nije rekao da se konišoni beru u rano jutro i kasnu večer i to svaki dan. 1.000 mora brati minimalno 4tvero ljudi. Otkupiti će oni prvu klasu, ali je problem sa onima koji prerastu. Uglavnom radno izuzetno intenzivno, isplativost za kooperanta vrlo upitna. Jer problem je kad pada kiša, krastavac raste ko lud, a ne možeš ga brati. Preraste i onda za njega ne dobiješ ni trošak branja.

Da ne zaboravimo klasične domaće zivotinje, nojeve 🙂

klasična prevara. prodam ti rasadni materijal i opremu a ti si onda krastavce prodavaj sam kako znaš i umiješ. prošle godine su paprike bile u điru, povijest pamti čak i kalifornijske gliste i puževe.

New Report

Close