MMF snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva na 3,4 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 09:17
Foto: Thinkstock

Globalni rast mogao bi ostati slab još dulje vrijeme, s obzirom da nema snažnijeg zamaha u najrazvijenijim gospodarstvima.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene rasta globalnog gospodarstva s prijašnjih 3,7 na 3,4 posto, ponajviše zbog slabijeg nego što se očekivalo rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

„Globalni rast mogao bi ostati slab još dulje vrijeme, s obzirom da nema snažnijeg zamaha u najrazvijenijim gospodarstvima čak i ako kamate ostanu niske. Zbog toga bi monetarna politika u tim zemljama trebala ostati labava“, stoji u danas objavljenom izvješću „Svjetski gospodarski izgledi“.

Već je jučer MMF objavio kako bi američko gospodarstvo u ovoj godini moglo ojačati samo 1,7 posto, dok se još u travnju očekivao njegov skok za 2,8 posto.

Premda bi u idućim tromjesečjima rast najvećeg svjetskog gospodarstva trebao biti veći od 3 posto, teško je nadoknaditi pad u prvom kvartalu od čak 2,9 posto.

"Uteg na rast zbog pada aktivnosti u prvom tromjesečju neće biti brzo neutraliziran", objavio je MMF.

MMF je snizio i procjenu rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pa sada očekuje da će kineski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 7,4, a ne 7,5 posto, koliko je prije prognozirao.

U idućoj godini rast bi mogao dodatno usporiti na 7,1 posto, dok bi rast američkog gospodarstva mogao ubrzati na otprilike 3 posto.

Među najvećim globalnim gospodarstvima, MMF je povisio prognozu rasta njemačkog gospodarstva s 1,7 na 1,9 posto. Osim Njemačkoj, u 18-članoj eurozoni povećane su procjene rasta u Španjolskoj, dok su za Italiju i Francusku smanjene.

Od europskih gospodarstava MMF je povećao i prognozu rasta za Veliku Britaniju, s 2,8 na 3,2 posto.

Za mnoge zemlje u razvoju prognoze su, pak, smanjene. Najviše za Rusiju, s 1,3 na samo 0,2 posto, što je posljedica intenziviranja međunarodne političke napetosti i sankcija protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

„Oporavak globalnog gospodarstva se nastavlja, no ostaje slab, slabiji nego što smo procjenjivali u travnju“, kazao je Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close