Minimalac od 900 eura prenerazio poslodavce

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2019. u 09:39
Povećanje plaća mogao bi biti preveliki uteg, tvrde poslodavci/REUTERS

Izračuni analitičara pokazuju da bi 2023. ‘minimalac’ dosegao udjel od 60% u prosječnoj plaći, najviše u OECD-u.

Poljski poslodavci upozoravaju da će dobar dio malih poduzetnika morati zatvoriti tvrtke ako vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) ispuni predizborno obećanje o snažnom povećanju minimalne plaće.

U Poljskoj će se u nedjelju održati parlamentarni izbori, a konzervativni PiS opet je zaigrao na kartu koja mu je donijela pobjedu prije četiri godine – obećanja o povećanju standarda siromašnog sloja. Na prošlim su izborima obećali snažno povećanje socijalnih izdataka, a sada biračima nude stupnjevito povećanje "minimalca" sa sadašnjih 2250 zlota (511 eura) na 4000 zlota (908 eura) do 2023. godine.

Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je za državnu novinsku agenciju PAP kako vlada povećanjem plaća za 78 posto želi zatvoriti poglavlje tijekom kojeg je Poljska bila zemlja niskih plaća i jeftine radne snage, prenosi Financial Times. "Autori poljskog modela rasta bili su čak ponosni što su plodovi ekonomskog rasta većinom otišli u inozemstvo ili domaćoj ekonomskoj eliti, a ne u novčanike većine stanovnika", dodao je Morawiecki.

Poslovna zajednica slaže se da se poljski ekonomski model treba manje oslanjati na jeftini rad. No, mnogi se pitaju koliko će povećanje "minimalca" donijeti željeni efekt te se pribojavaju da će brzina povećanja plaća biti preveliki uteg za male kompanije. Izračuni tamošnjih analitičara pokazuju da će najniža plaća 2023. dosegnuti 60 posto prosječne plaće. To bi bio najviši udjel među članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj koju čine većinom razvijene, bogate države.

Minimalna plaća u Poljskoj već je sada veća nego u državama u okruženju. No, Piotr Bujak, glavni ekonomist banke PKO, ističe da će povećanje minimalca s jedne strane povećati pritisak na profitabilnost radno intenzivnih djelatnosti, ali bi s druge mogao pomoći u prelasku Poljske na gospodarstvo više dodane vrijednosti.

"Ključ je da se ta tranzicija ne dogodi prenaglo", smatra Bujak. Drugi ekonomisti tvrde da će PiS-ov plan jednostavno ohrabriti kompanije u djelatnostima s nižim plaćama da ulože u robotizaciju i tako zamijene radnike. Time problem povećanja konkurentnosti neće biti riješen, dodaju iz tog tabora.

Komentirajte prvi

New Report

Close