Milijardu eura za Novi put svile u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2016. u 11:23
U nove infrastrukturne projekte uložit će se milijarde eura

Intesa Sanpaolo i EBRD kreditirat će mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Albaniji i BiH kako bi bila konkurentna za sudjelovanje u budućim kineskim projektima.

Bankarska grupacija Intesa Sanpaolo i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditirat će s milijardu eura mala i srednja poduzeća u regiji, kako bi bila konkurentna za sudjelovanje u projektima koje financira Kina.

Krediti su namijenjeni kompanijama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji te Bosni i Hercegovini i bit će podrška projektima u sklopu kineske inicijative Jedan pojas-Jedan put (Novi put svile). "Krediti, koji će uglavnom biti srednjoročni i dugoročni, kao i leasing ugovori, za kompanije klijente u mreži Intesa Sanpaolo grupe na Zapadnom Balkanu bit će odobravani na iznos do 15 milijuna eura uz rok otplate od 10 do 15 godina", kažu iz banke Intesa Sanpaolo.

Krediti će se moći koristiti za nabavu postrojenja, mehanizacije, opreme ili vozila, kao i za nabavu, izgradnju, proširenje ili renoviranje industrijskih postrojenja i investicije u nematerijalna sredstava za infrastrukturne projekte. Procjene su da će u infrastrukturne projekte u regiji na Novom putu svile biti uloženo oko 11 milijardi dolara. Prema riječima Draginje Đurić, predsjednice Izvršnog odbora Banke Intesa iz Srbije, očekuje se da će u toj zemlji, gdje se već realizuju veliki projekti koje financira Kina, biti plasiran značajan dio kreditne pootpore Intese Sanpaolo i EBRD-a. Zajmove će moći dobiti i tvrtke koje nisu izravno uključene u projekte koji se realiziraju u suradnji s Kinom, ali koje podižu konkurentnost domaćeg  gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close