Loše vijesti stižu iz europskog građevinskog sektora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2014. u 13:43
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije ponovo je pala u lipnju, iako sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, izvijestio je danas europski statistički ured.

 Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije ponovo je pala u lipnju, iako sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, izvijestio je danas europski statistički ured.

Proizvodnja u građevinskom sektoru 28 zemalja EU-a smanjila se u lipnju u prosjeku za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata pala 1,4 posto.

Među pojedinim zemljama EU-a daleko je najveći pad proizvodnje u građevinskom sektoru u lipnju na mjesečnoj razini zabilježila Mađarska, za 7,5 posto. Slijedi Španjolska s padom proizvodnje za 2,9 posto.

Najviše je porasla proizvodnja u poljskom građevinskom sektoru, za 2,7 posto, te u Njemačkoj, za 1,2 posto.

Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o proizvodnji u građevinskom sektoru.

Na godišnjoj razini EU je u lipnju zabilježio pad proizvodnje u građevinskom sektoru za 0,5 posto. U svibnju porasla je 4,1 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Najviše se na godišnjoj razini u lipnju smanjila proizvodnja u građevinskom sektoru Rumunjske, za 13,1 posto, te u Portugalu, za 10,3 posto. Slovenija je pak prednjačila najsnažnijim skokom proizvodnje u građevinskom sektoru, za 28,7 posto. Na drugom je mjestu Mađarska s 9,8-postotnim rastom proizvodnje u građevinskom sektoru.

Eurozona je u lipnju zabilježila pad proizvodnje u građevinskom sektoru za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se ona smanjila za revidiranih 1,4 posto.

Na godišnjoj razini proizvodnja u građevinskom sektoru u zoni primjene jedinstvene europske valute pala je u lipnju 2,3 posto. Podatak za svibanj revidiran je i sada pokazuje rast od 4,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close