Ljubljanskoj zračnoj luci jedinoj u regiji pada broj putnika

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2017. u 08:14
Je li puni potencijal ljubljanskog aerodrom već iskorišten?/FOTOLIA

Njemački Fraport nije preuzeo ljubljanski aerodrom da bi razvio putnički promet, već se usmjerio na profitabilniji teretni prijevoz.

Dok zračne luke u regiji povećavaju broj putnika ljubljanski Aerodrom Jože Pučnika jedini lani bilježi pad prometa, pokazuju podaci specijaliziranog web portal za zrakoplovnu industriju EX-YU Aviation. Ljubljana je prevezla više od dva posto manje putnika, povećao se broj putnika na letovima za Parizu i Beogradu, ali je manje zanimanje za linije za Istanbul, Zürich i Bruxelles, piše portal Siol.net.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu prošlog tjedna otvoren je novi putnički terminal, koji će udvostručiti kapacitet putnika. U Beogradu traže koncesionara za Aerodrom Nikola Tesla, kako bi učvrstili svoju poziciju najveće i jedne je od najbrže rastućih zračnih luka u regiji. Također, renoviraju se zračne luke na Jadranu i uspostavljaju redovite veze s europskim i svjetskim zračnim čvorištima, dok cvjetaju zračne luke u Grazu i Veneciji, a oporavlja se i tršćanski aerodrom.  Za zračne luke u bivšoj Jugoslaviji prošla godina bila je najprometniju dosad, deset najvećih postiglo je rekordne rezultate, ali na Brniku je posve različita situacija.

Konkurenti puno brži
Važan razlog za tužno stanje u Ljubljani je nacionalna zrakoplovna tvrtka Adria Airways, koja čak i pod novim vlasnicima, njemačkim fondom 4K Invest, tone u rastućoj krizi. Ovih dana štrajkali su piloti koji se protive snižavanju plaća. Ako je obujam putničkog prometa u zračnoj luci u Ljubljani u posljednjem desetljeću porastao jedva pet posto, na oko 1,4 milijuna putnika godišnje, s druge strane, većina okolnih aerodroma bilježi više od stopostotni rast prometa.

 

170 milijuna

eura platio je Fraport preuzimanje Zračne luke Jože Pučnika

Ljubljana je nekad bila treća zračna luka po veličini u regiji, iza Beograda i Zagreba. Danas je iza zračnih luka u Splitu, Dubrovniku, Prištini i Skoplju, a uskoro bi je mogli prestići i crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu. Kako navodi Siol.net, informacije o događajima u Ljubljani ukazuju na to da je zračna luka zaspala u razvoju, a konkurencija je prestigla. Ništa se nije promijenilo ni u posljednje dvije godine otkako je ljubljanski aerodrom prešao u ruke njemačkog operatora aerodroma Fraporta. Doduše, poboljšani su rezultati poslovanja kao rezultat rezanja troškova. Prihodi od prodaje porasli su za više od tri posto, EBITDA bila je veća za četvrtinu, a operativna dobit (EBIT) gotovo se utrostručile.

Uvođenje novih linija
Sve to pokazuje da njemački Fraport nije preuzeo zračnu luku Ljubljana da bi razvio putnički promet i privukao nove zrakoplovne tvrtke već da se usmjerava na profitablniji teretni prijevoz. Samo na taj način moći će brzo vratiti uloženih 170 milijuna eura u kupovinu. To također pokazuje prošlogodišnji rast obujma teretnog prometa od 2,4 posto. Dakako, u ljubljanskoj zračnoj luci ne slažu se s tim da se komercijalno nisu u stanju natjecati s regionalnim aerodromoma, i da polako, ali sigurno, gube svoju poziciju u regiji.

Prema njihovom mišljenju, glavni je problem okružje u kojem djeluju, tako da je puni potencijal aerodroma već iskorišten i jednostavno nema dovoljno ljudi koje se može privući do zračne luke. Smatraju da ne stoji i mišljenje da Ljubljani druge zračne luke "kradu" putnike. "Zračna luka Beograd je tako daleko da joj ljubljanska ne predstavlja konkurenciju, a za odlazak i dolazak u Sloveniji putnici koriste zračnu luku u Zagrebu, ali je pri tom važno da prelijevanje putnika ide u oba smjera.

K nama dolaze putnici iz Hrvatske", objašnjavaju iz ljubljanske zračne luke. Dodaju da je, iako možda postoji drukčija percepcija, ukupni godišnji rast putnika na ljubljanskom aerodromu u posljednjih pet godina najviši u regiji i premašuje rast u postocima u broju prevezenih putnika u zagrebačkoj zračnoj luci i Veneciji. U ljubljanskoj zračnoj luci uvjereni su da će promet ove godine porasti za oko pet posto.

Pokušat će dobiti vezu s tržištima s kojima su dosad bili nedovoljno povezani ili bez izravne linije, kao što je Skandinavija, sjeverna Njemačka, Iberijski i Apeninski poluotok. Također će razvijati teretni i putnički prijevoz, ali sve planove mogao bi im poremetiti razvoj događaja u Adria Airways koji u Ljubljanu i dalje dovodi većinu putnika. 

Planovi Fraporta

Možda će graditi novi putnički terminal
Njemački Fraport je nedavno odlučio Aerodrom Ljubljana preimenovati u Fraport Slovenija. Sljedećih dana bit će poznato hoće li Nijemci na aerodromu izgraditi novi putnički terminal. Fraport je pregledao postojeće planove za gradnju terminala, a konačna odluku donijet će do kraja mjeseca. "Upravo se ovih dana održavaju posljednji sastanci o budućem razvoj putničke infrastrukture", potvrđeno je portalu Siol.net iz Fraporta. Ako projekt novog putničkog terminala bude odobren izgradit će se manji aerodromski objekt nego što je prvobitno bilo planirano, a u njega neće biti uloženo 57 milijuna eura već od 15 do 20 milijuna eura.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close