Krka povećala neto dobit za 37%

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2019. u 22:01
Foto: Pixsell

Slovenska farmaceutska kompanija za dividende će dati 10 posto više nego lani.

Glavna Skupština slovenske farmaceutske kompanije Krka iz Novog Mesta, održana krajem prošlog tjedna, protekla je u skladu s očekivanjima, pišu slovenski mediji. Dioničari su odobrili prijedlog Uprave o raspodjeli dobiti. Za dividende će Krka izdvojiti 101,6 milijuna eura, što je 3,2 eura bruto po dionici, a to je 10 posto više od prošlogodišnje dividende.

A 44 milijuna eura otići će za druge rezerve iz dobiti, odnosno bit će prenesene u iduću godinu. Prema riječima Jože Colariča, predsjednika Uprave i glavnog direktora Krke, nešto manje od 50.000 dioničara može očekivati ​​isplatu dividende 18. srpnja, prema stanju upisa u knjigu dioničara dan ranije.

Nadmašit će planove

Više puta je istaknuto iz slovenske farmaceutske kompanije da je u njihovoj strategiji zapisano kako je fokus tvrtke na stabilnoj politici dividendi, što znači da se najmanje 50% neto dobiti svake godine dodjeljuje za isplatu dioničara, uzimajući u obzir financijske potrebe Grupe Krka za investicijama i potencijalnim akvizicijama. Prema podacima Ljubljanske burze, dionice Krke porasle su za 3,2% na 63,8 eura nakon prošlotjedne najave polugodišnjih rezultata.

 

15posto

veća je Krkina prodaja 
na istoku Europe

Colarič je na Glavnoj skupštini predstavio prošlogodišnje poslovanje Krke. U odnosu na godinu ranije prodaja je porasla za 5 posto. Riječ je o iznosu od 1,33 milijarde eura, dok je dobit porasla 14% i dosegla nešto manje od 174 milijuna eura, navodi Dnevnik. “Brojke iz prvih šest mjeseci ove godine, o kojima će Nadzorni odbor razgovarati posljednjeg dana srpnja, ohrabruju”, dodao je Colarič. Prodaja je bila 12 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine i vrijedila je 762 milijuna eura.

“Povećali smo dobit za 37 posto, na gotovo 140 milijuna eura. Ja sam optimista i u vezi drugog polugodišta”, uzjavio je predsjednik Uprave Krke. Kako je Colarič najavio na proljeće ove godine predstavljajući rezultate poslovanja iz 2018. očekuje se da će Krka ove godine završiti sa 1375 milijuna eura od prodaje, dobit će iznositi 172 milijuna eura, ali će pokušati nadmašiti te planove. Udruga malih dioničara Slovenije ističe da je Krka lani zbog pada tečaja ruske rublje izgubila 27,4 milijuna eura.

Gubici zbog tečajnih razlika

“U posljednje tri i pol godine kompanija je imala gubitak od 48 milijuna eura zbog negativnih tečajnih razlika i dobit od 61 milijun eura, što znači da je kumulativni rezultat pozitivan”, kažu u kompaniji. U prvih šest mjeseci Krka je povećala prodaju u svim prodajnim područjima. Tradicionalno uspješno posluje u svojoj najvećoj regiji, istočnoj Europi, gdje ostvaruje trećinu ukupne prodaje. Na tom području, prodaja je premašila vrijednost od 251 milijun eura, što je povećanje od 15% u odnosu na prvu polovicu prethodne godine.

Nešto veći skok, od 17%, čime su prihodi premašili 170 milijuna eura, dosegnut je u Krkinoj drugoj po veličini prodajnoj regiji, Zapadnoj Europi. Colarič je dodao da zajedničko poduzeće Krke i kineskog partnera trenutno registrira Krkine proizvode za kinesko tržištu. U međuvremenu, u mješovitoj tvrtki proizvode Krkine proizvode za treća tržišta, te se procjenjuje da će se Krkini proizvodi prodavati 
u Kini za godinu i pol.

Komentirajte prvi

New Report

Close