Kostić će za Gorenjsku banku platiti čak 80 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Srpska AIK banka ponudila je oko 300 eura za dionicu slovenske banke.

AIK banka srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, vlasnika MK Groupa, postala je većinski vlasnik slovenske Gorenjske banke s udjelom od oko 75,99 posto, javili su slovenski mediji prošlog tjedna. Kostić je već imao 20,99 posto dionica banke, a sada je kupio paket dionica od 55 posto, koje su dioničari nudili na prodaju.

Spornih 20 milijuna eura

Kako javljaju slovenski mediji, Upravni odbor kompanije Sava, koja je pojedinačno najveći dioničar Gorenjske banke s udjelom od 37,65 posto, odobrio je konačni prijedlog ugovora o prodaji dionica drugom dioničari po veličini, a to je Kostićeva AIK banka koja ima 20,99 posto dionica. Budući da je na prodaju bio paket akcija od 55 posto jasno je da je u njemu bio udio i drugih dioničara, a to su, prema podacima iz banke, DUTB, Triglav Osiguranje, Iskratel Kranj i Telekom Slovenija, piše beogradska Politika.

Kostićeva AIK banka ponudila je oko 300 eura po dionici za kupnju Gorenjske banke. S obzirom da je AIK banka već imala gotovo 21 posto dionica, Kostić će za sve dionice Gorenjske banke morati platiti oko 80 milijuna eura, objašnjava ljubljanski Dnevnik.

Jedna od ključnih prepreka za prodaju Gorenjske banke bila je isplata oko 20 milijuna eura odštete Iskratelu iz Kranja.

 

37,65 posto

dionica Gorenjske banke imala je Sava

Naime, postoji sumnja da je toliko Gorenjska banka nezakonito stekla u privatizaciji Iskratela prije nekoliko godina. Sumnjive poslove Gorenjske banke otkrila je u nadzoru Banka Slovenije na temelju svojih nalaza i navela sumnju o kaznenom djelu.

Na kraju povukao zahtjev

Nakon što se pokazalo da je AIK banka za preuzimanje Gorenjske banke imala najbolju ponudu, postavila je nekoliko zahtjeva. Jedan od ključnih je bio da vlasnici Gorenjske banke, od kojih je pojedinačno najveći bila Save, spornih 20 milijuna eura povezanih s Iskratelom prenesu na poseban račun.

Prije nekoliko dana Kostić je povukao taj zahtjev, piše Dnevnik, navodeći izjave svojih neimenovanih izvora, no je li bilo tako nisu htjeli komentirati ni AIK banka niti Sava.

Kako kažu u Savi, koju vodi glavni izvršni direktor Gregor Rovanšek, kupoprodajni ugovor o čijim detaljima se još ne može govoriti, usklađen je, a tijek daljnjeg postupka ovisi o dobivanju odgovarajućih dozvola. Pojedinosti sporazuma nisu željeli otkriti ni u AIK banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close