Koliko je zaista zelena Zemlja?

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2013. u 13:14
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Zanima Vas koliko zelenila doista pokriva naš planet?

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / NOAA /NOAA 

Zanima Vas koliko zelenila doista pokriva naš planet? 

Zahvaljujući novoj interaktivnoj karti koju su zajednički producirali NASA i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) moguće je saznati koja su mjesta na Zemlji prekrivena zelenilom.

Korištenjem podataka dobivenih sa satelita Suomi NPP, znanstvenici su prikupili satelitske slike i spojili ih u jedinstvenu kartu visoke rezolucije koja pokazuje najzelenije dijelove Zemlje, kao i područja koja nisu osobito zelena.

Karta pod nazivom "Vegetation on Our Planet" ne predstavlja samo snima Zemlje, jer bi u tom slučaju neka područja bila predstavljena kao lokacije se vrlo malo vegetacije zbog zimskih uvjeta, već je kombinacija podataka prikupljanih kroz godinu dana. Satelit Suomi NPP koristio je vidljive i infracrvene slike te uz pomoć radiometra otkrio koliko energije svaka točka na tlu reflektira natrag u svemir, pritom razlikujući biljke i druge objekte na zemlji.

Prema navodima iz NOAA-e: "Površine prikazane tamnozelenom bojom najbogatije su vegetacijom, dok su blijeda područja lokacije sa rijetkom vegetacijom, bilo da se radi o snijegu, suši, kamenu ili urbanim područjima. Pri generiranju ove slike koristili smo podatke prikupljene u razdoblju od travnja 2012. do travnja 2013."

Slika to jest karta je interaktivna te svatko sa lakoćom može zumirati do željene lokacije kako bi saznao da li je bogata vegetacijom ili nije. Karta se nalazi na sljedećoj poveznici. Izvorni članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close