Kinesko pivo poskupljuje aluminij

Autor: Tomislav Pili , 04. prosinac 2017. u 21:59
Sve raširenija ambalaža/FOTOLIA

Cijena lakog metala u idućih pet godina rast će oko četiri posto.

Sve raširenije korištenje limenki u Kini kao ambalaže za pivo i gazirana pića bit će glavni pokretač globalne potražnje za aluminijem, procjenjuje Rio Tinto, druga rudarska kompanija po veličini u svijetu.

"U sektoru ambalaže, posebice oko gaziranih pića i piva u Kini, primjećujemo prijelaz sa staklene ambalaže na aluminijsku", izjavio je u ponedjeljak za Bloomberg Alf Barrios, izvršni direktor proizvodnje aluminija u Rio Tintu.

Proizvođači aluminija mnogo očekuju od procvata električnih automobila u čijoj se proizvodnji koristi više tog laganog metala nego kod automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje. Stoga je poticaj koji dolazi od industrije pića razlog više za optimistični pogled u budućnost. Procjene Rio Tinta govore da će globalna potražnja za aluminijem u idućih pet godina rasti oko četiri posto godišnje. No, iz Kine dolazi još jedan razlog za rast cijene u budućnosti.

Naime, zbog reforme industrijskih poduzeća te napora za smanjivanjem zagađenja zraka Kina će smanjivati proizvodnju aluminija. To znači, tumači Barrios, da će ostatak svijeta – u kojem potražnja za aluminijem također raste – morati nadoknaditi kineske kapacitete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close