Kineski premijer stiže u Beograd, Kina za regiju priprema 10 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2014. u 13:00
Aleksanda Vučić (Photo: MAURIZIO GAMBARINI/DPA/DPA/PIXSELL)

Kineski premijer je uoči summita za beogradski list “Politika” izjavio da za suradnju Kine i zemalja središnje i istočne Europe godišnji sastanak šefova vlada “predstavlja najveći pokretački motor i najpouzdaniju potporu”.

U Srbiju će u ponedjeljak, dan uoči početka summita s šefovima vlada i izaslanstvima 16 država središnje i istočne Europe (CEEC), doputovati kineski premijer Li Keqiang, a u zračnoj luci "Nikola Tesla" dočekat će ga srbijanski premijer Aleksandar Vučić, priopćila je vlada u Beogradu.

Kineski premijer je uoči summita za beogradski list "Politika" izjavio da za suradnju Kine i zemalja središnje i istočne Europe godišnji sastanak šefova vlada "predstavlja najveći pokretački motor i najpouzdaniju potporu".

On je naglasio da je za potporu tvrtkama iz regije predviđena kreditna linija od 10 milijardi dolara, izrazivši očekivanje da će trgovina između Kine i ovog dijela Europe do kraja ove godine po prvi put premašiti 60 milijardi dolara.

Ocijenivši da su "gospodarstva Kine i 16 zemalja CEE veoma komplementarna", Li Keqiang je ukazao na područja u kojima je moguće poboljšanje suradnje.

"CEEC ima industriju, znanost, tehnologiju, obrazovanje i ljudske resurse. Kina ima dobar industrijski sustavstem, jeftin sektor proizvodnje i solidne devizne rezerve, što bi moglo da zadovolji zahtjeve zemalja CEE za infrastrukturom, trgovinom i investicijama”, poručio je kineski premijer.

Dolazak Lija Keqianga prvi je posjet jednog kineskog šefa vlade Beogradu nakon 28 godina, a srbijanska prijestolnica već se danima priprema i ukrašava da doček visokog gosta.

Duž autoceste od zračne luke postavljene su kineske i srbijanske zastave, dok je šire središte grada za ovu priliku ukrašeno ranije i bogatije nego obično uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

Službeni početak trećeg summita šefova vlada Kine i država srednje i istočne Europe najavljen je za u utorak kasno popodne u Palači Srbija, što će označiti i početak gospodarsko-trgovinskog foruma koji se usporedno održava u Sava centru, gdje će se okupiti gospodarska izaslanstva.

Gospodarsko-trgovinski forum podijeljen je u tri tematska panela: infrastrukturni – o energetici, prometu i infrastsrukturi; gospodarski – o industriji, informacijskim tehnologijama i poljoprivredi, te trgovinsko-turistički panel.

Prema dosadašnjim najavama, summit će okupiti više od 1.350 sudionika, a samo kinesko gospodarsko izaslanstvo imat će više od 200 poslovnih ljudi i predstavnika vodećih kineskih tvrtki i bankarskog sektora.

Summit CEEC bit će održan pod motom "Novi motor, nova snaga, nova platforma", a uz domaćina i premijera Kine, okupit će još 14 premijera, dok će na čelu hrvatskog izaslanstva biti prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Premda je agenda mnogih bilateralnih sastanaka otvorena, ovisno o obvezama i željama sudionika, niz razgovora započet će već u utorak ujutro, dok je službeno otvorenje predviđeno je popodne u 17 sati kad će se sudionicima obratiti premijeri Srbije i Kine, a šef kineske vlade bit će proglašen i počasnim građaninom srbijanske prijestolnice.

Kako se očekuje, tijekom beogradskog skupa poljska premijerka Ewa Kopacz najavit će formiranje zajedničkog mješovitog gospodarskog odbora Kine i zemalja CEEC, čije će sjedište biti u Varšavi.

Kako je ranije neslužbeno najavljeno, skup u Beogradu osiguravat će ukupno oko 10.000 policajaca i pripadnika izvještajno-sigurnosnih službi Srbije i zemalja sudionica, a o dvodnevnom summitu izvještavat će oko 1.100 novinara, fotoreportera i snimatelja koje je akreditiralo 110 domaćih i inozemnih medija i agencija.

Kinesko-srbijanski summit sa šefovima vlada 16 europskih država u Beogradu dogovoren je 10. rujna tijekom posjeta srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Pekingu i razgovora s kineskim domaćinom Lijom Keqiangom.

Komentirajte prvi

New Report

Close