Kina i Indija do 2030. godine udvostručit će vrijednost svojih gospodarstava

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2015. u 14:55
Skok Indije sa sadašnjeg osmog na treće mjesto rezultat je i činjenice da će imati najveću radnu snagu na svijetu/Thinkstock

Skok Indije sa sadašnjeg osmog na trećo mjesto rezultat je i činjenice da će imati najveću radnu snagu na svijetu

Poredak globalnih ekonomskih sila za samo 15 godina izgledat će potpuno drugačije nego danas, a najveći skok ostvarit će Indija.

Prema posljednjim projekcijama američke vlade objavljenima u petak, SAD će i 2030. biti najveća svjetska ekonomija, ali s mnogo manjom razlikom od prvih pratitelja. Američko će gospodarstvo za 15 godina vrijediti 24,8 bilijuna dolara, uvećavši se za približno trećinu od sadašnje vrijednosti. Prvi pratitelj, Kina, u istom će vremenskom razdoblju više nego udvostručiti vrijednost svog gospodarstva na 22,2 bilijuna dolara. Projekcije američke administracije u tom kontekstu treba uzeti sa "zrnom soli" jer druga predviđanja govore da će kineska ekonomija do te godine biti veća od američke.

No, najveći skok zabilježit će Indija na koju sa simpatijama gleda i Međunarodni monetarni fond nazivajući je "najsvjetlijom točkom" globalne ekonomije. Sa sadašnjeg osmog mjesta Indija će se 2030. naći na trećem s BDP-om od 6,6 bilijuna dolara. Skok se može zahvaliti činjenici da će ta država tada imati najveću, ali i jednu od najmlađih radnih snaga na svijetu. Indijski će BDP tako prijeći vrijednost brazilskog, britanskog, francuskog, njemačkog i japanskog. Kada se već govori o Japanu, njegovo će gospodarstvo vrijediti nešto nižih 6,4 bilijuna dolara i nalazit će se na četvrtom mjestu. Nekadašnja azijska sila već godinama ne uspijeva izaći iz začaranog kruga stagnacije, a to će je očekivati i u narednim godinama.

Washington procjenjuje da će Japan i dalje rasti po vrlo niskim stopama. Koliko će se izmijeniti svjetski ekonomski poredak dovoljno govori i podatak da će države koje su još 2006. činile četvrtinu globalne ekonomije za 15 godina predstavljati samo petinu. Što se tiče Europe, Njemačka će se nalaziti na petom mjestu s 4,5 bilijuna dolara, a Velika Britanija i Francuska na 7. i 8. s BDP-om od 3,6, odnosno 3,3 bilijuna dolara. Francuska će pasti za tri mjesta, a Italija s ekonomijom od 2,3 bilijuna dolara za dva, na 11. mjesto. Bolji od Italije biti će Rusija (2,4 bilijuna dolara) i Kanada (2,6 bilijuna dolara). 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close