KAP od CEAC-a traži odštetu od 45 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 31. prosinac 2015. u 12:15
Uniprom, novi vlasnik Kombinata aluminija Podgorica, tužio je stečajnu upravu tvornice jer mu nije predala imovinu u skladu s kupoprodajnim ugovorom

Rusi su, tvrdi stečajna uprava KAP-a, 2009. počinili štetu neplanskim zaustavljanjem jednog pogona.

Stečajna uprava Kombinata aluminija Podgorica (KAP) tužila je Privrednom sudu rusko-ciparsku tvrtku CEAC, u vlasništvu Olega Deripaske, od koje traži 45,163.560 eura zbog štete koju je ta kompanija svojim odlukama nanijela podgoričkoj tvornici.

U tužbi, koju potpisuje stečajni upravitelj KAP-a Veselin Perišić, navodi se da je nakon otvaranja stečaja utvrđeno da je CEAC neplanskim zaustavljanjem Tvornice za proizvodnju glinice 24. travnja 2009. godine prouzročio velike materijalne troškove KAP-u, pišu Dnevne novine. Tužba protiv CEAC-a uslijedila je nakon što je novi vlasnik KAP-a, nikšićki Uniprom, tužio stečajnu upravu podgoričke tvornice jer mu nije predana imovina u skladu s kupoprodajnim ugovorom.

Kao jedan od razloga za podnošenje tužbe, kojom traže povrat 7,8 milijuna eura, predstavnici Uniproma navode neplansko gašenje Tvornice za proizvodnju glinice i neutralizaciju lužine koja je zbog toga ostala u tankerima. Neplansko zaustavljanje Tvornice za proizvodnju glinice, navodi se u tužbi, dovelo je do zadržavanja oko 40.000 prostornih metara rastvora slabe lužine u pogonu 232 i u ispiračima više od 10.000 prostornih metara isplake, što je opasnost za okoliš. KAP nema uvjete za sigurno skladištenje lužine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close