Kako je Deutsche Banku skoro ‘isparilo’ 28 milijardi eura?

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2018. u 07:44
Foto: Incident je brzo riješen i štete nije bilo, ali su ostala pitanja / REUTERS

Najveća njemačka banka priznala grešku i zabrinula sve.

Ne baš bezazlena greška koja je dovela do prijenosa 28 milijardi eura s računa banke na onaj klirinške kuće Eurex, definitivno nije pomak i zaokret kakav dioničari jedne financijske institucije, još k tome najmoćnije u najsnažnijem europskom gospodarstvu, priželjkuju i očekuju od novoga šefa banke, a o čijem je imenovanju Poslovni dnevnik nedavno pisao.

Naime, Deutsche Bank, najveća banka i kreditor u Njemačkoj, priznao je u petak da je u običnoj, ma rutinskoj operaciji, zabunom tranferirao čak 28 milijardi eura, iznos veći od svoje tržišne kapitalizacije.

Čekali mjesec dana

Dogodilo se to još 16. ožujka (dakle, otkrili su javnosti nakon više od mjesec dana), kada je Deutsche Bank doznačio novac na račun u klirinškoj kući Eurex u vlasništvu Deutsche Börsea (Njemačke burze), tumači u izjavi za novinsku agenciju AFP glasnogovornik njemačkog zajmodavca.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila, a pokazuje da u Deutsche Banku imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom. Računovodstvene greške događaju se često ali je u slučaju Deutsche Banka iznos krajnje neuobičajen a premašuje njegovu tržišnu kapitalizaciju od 24 milijarde eura, ističe AFP. Incident je brzo riješen i nije prouzročena nikakva šteta, poručili su iz banke.

 

24 milijarde

eura tržišna je kapitalizacija banke koja godinama bilježi gubitke

To ipak otvara pitanja o sustavu upravljanja rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremenu smijenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati. Njegova je zadaća bila restrukturirati banku i počistiti toksičnu ostavštinu pokušaja iz razdoblja prije financijske da se konkurira globalnim divovima u segmentu investicijskog bankarstva.

Interni problemi

Deutsche Bank još ni danas ne posluje profitabilno, a cijena njegovih dionica potonula je u protekle dvije godine više od 50 posto, od čega 30 posto samo u ovoj godini. Bančine interne probleme potvrđuje i prošlotjedna najava odlaska šefice odjela za IT i infrastrukturu Kim Hammonds koja je u više navrata nazvala Deutsche Bank “najdisfunkcionalnom kompanijom” u svojoj karijeri.

Podsjetimo, odnedavno je na čelu banke Christian Sewing, koji je dosad vodio sektor poslovanja s građanima. Na njegovu predstavljanju je istaknuto da se on u 25 godina rada u DB-u dokazao kao snažan i discipliniran lider. Sewingu su se tad radovali i dioničari i investitori banke, držeći da je napokon završilo razdoblje nesigurnosti oko pitanja vodstva ove jake institucije. Ali i razlaz s uzastopnim gubicima, budući da Deutsche Bank već tri godine završava s negativnom bilancom.

Komentirajte prvi

New Report

Close