Jedna od švicarskih enklava bankrotirala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2019. u 09:27
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Campione d’Italia, majušna talijanska enklava na obalama švicarskog jezera Lugana, bori se za opstanak nakon što je njezin glavni izvor prihoda, golema kockarnica, proglasila bankrot.

"SOS, Campione je mrtav", piše na velikom transparentu izvješenom nasuprot velike deseterokatne zgrade kockarnice u obliku kocke i zatamnjenih prozora. 

"Rien ne va plus", (francuski, ne primamo više uloge), piše na drugome natpisu, na šatoru koji su postavili sindikati koji predstavljaju 500 zaposlenika kazina, iznenada ostalih bez posla. 

Po 1961 stanovnika suverenog talijanskog teritorija unutar Švicarske, površine jednog četvornog kilometra, zatvaranje kazina ima razorne posljedice. 

Desetljećima je ta 'ustanova' jamčila napredak talijanskom gradiću smještenom 23 kilometra od Italije. 

"Oni koji su imali sreće da se ovdje rode, imali su i sreće da imaju posao", kazao je Fiorenzo Dorigo, koji je u kockarnici radio 21 godinu. 

"Nakon fakulteta i odslužene vojske, svi prijatelji iz osnovne škole ponovno su se našli na okupu radeći u kazinu", 

Ali sve to drugarstvo i izvori prihoda nestali su u srpnju prošle godine kada je sud u Comu, nadležan za Campione, naredio zatvaranje kazina jer nije ispoštovao financijske obaveze prema mjesnim vlastima. 

Preveliki snovi

Ozračje u gradiću sada je otužno, kaže 52-godišnja ruska umjetnice Jevgenija Petrova koja se u Campione doselila prije nekoliko godina. 

Mještani se nadaju da će doći do obrata. Viši sud u Milanu nedavno je poništio odluku suda u Comu zbog proceduralnih razloga i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Talijanska je vlada prošli mjesec u gradić poslala stručnjaka koji bi trebao ispitati postoje li mogućnosti oživljenja kazina. 

Stanovnici traže pomoć Rima. "Campione je talijanski. Italija ga ne može napustiti", kaže sindikalac Vincenzo Falanga. 

Campione ima dugu i bogatu povijest. 

Godine 777. bogati trgovac i zemljoposjednik imenom Totone poklonio je Campione, kojeg će mnogo kasnije Bentio Mussolini preimenovati u Campione d'Italia, samostanu svetog Ambrozija u Milanu, koji će, a s njim i Campione, postati dio Italije 1797.

Stanovnici porez plaćaju Italiji, ali gotovo sve ostalo je švicarsko, uključujući valutu, registarske pločice i telefonske linije. 

Campione je i porezna oaza. Stanovnici uživaju u golemim poreznim olakšicama kao kompenzaciju za troškove života koji su, kao i većina drugog, vrlo švicarski. 

Kockarnica je ondje prvi put otvorena 1917., ali tada joj je glavna svrha bila špijuniranje stranih diplomata pa je po završetku Prvog svjetskog rata zatvorena. 

Otvorena je opet 1933. zahvaljujući dekretu, koji je na snazi i danas.

Kockarnica je desetljećima gradu i stanovnicima nosila bogatstvo i omogućila im da sanjaju na veliko. Preveliko, sada kažu neki. 

Sreća im okrenula leđa

Godine 2007., nakon sedam godina gradnje, otvorena je nova zgrada boje okera, površine 36.000 četvornih metara. 

Golemo zdanje, projekt švicarskog arhitekta Marija Botte, moglo je primiti 3100 kockara na 56 stolova i više od tisuću 'jednorukih Jackova'.

Međutim, novi zakon koji zabranjuje kockanje u barovima i kafićima, kao i rast popularnosti 'online' kockanja, oduzeli su Campioneu dio dobiti. Nije mu pomoglo niti otvaranje triju švicarskih kazina u blizini. 

U posljednjih desetak godina prihodi su počeli padati, a time je sreća okrenula leđa i cijelom mjestu. 

Gradonačelnik je dao ostavku, neke su tvrtke zatvorene, a uskoro će ista sudbina zadesiti i mjesni turistički ured. 

"Campione nije bio u ovako teškoj situaciji od rata", rekao je Giorgio Zanzi, vladin povjerenik koji upravlja gradom od gradonačelnikove ostavke. 

U njegovu uredu je donedavno, do dolaska toplijeg vremena, bilo prohladno jer općina više nema novca za grijanje. Gradski službenici nisu dobili plaću od veljače 2018. 

Kockarnica i općina nagomilali su milijunske dugove, kaže Zanzi. 

Zbog financijskih problema u gradu čak nisu mogli organizirati glasanje za europske izbore u nedjelju. 

U jeku su rasprave o tome kako spasiti Campione, ideje variraju od ulaganja u turizam do novih tehnologija. 

"Campione je mali grad s velikim problemima", zaključio je Zanzi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close