Je li Svjetska banka manipulirala važnim izvješćem ‘Doing Business’?

Autor: Poslovni.hr/H , 15. siječanj 2018. u 13:18
FOTO: Reuters

Romer je izjavio da je moguće da se iz političkih razloga manipuliralo pokazateljima za Čile, a prikazujući pad uvjeta za poslovanje. Svjetska banka je, naime, pokrenula istragu.

Čileanski dužnosnici optužili su Svjetsku banku (WB) da je u svojim izvješćima o regulativi poslovanja "Doing Business" više godina nepošteno tretirala tu državu.

Čileanski ministar vanjskih poslova Heraldo Munoz, reagirajući na intervju glavnog ekonomista Svjetske banke Paula Romera, poručio je na Twitteru da su 'lažne vijesti postale lažne statistike'.

Romer je izjavio da je moguće da se iz političkih razloga manipuliralo pokazateljima za Čile, a prikazujući pad uvjeta za poslovanje. Svjetska banka je, naime, pokrenula istragu.

U razgovoru za čilenski list El Mercurio, ekonomist Svjetske banke zadužen za rejtinge Augusto Lopez-Claros kazao je da je promjena metodologije 'uvedena u transparentnom i otvorenom kontekstu', zanijekavši bilo kakvu političku pristranost.

Čile trenutno zauzima 55. mjesto od 190 zemalja na godišnjoj ljestvici 'Doing Business' o konkurentnosti, a kada je socijalistička predsjednica Michele Bachelet 2014. godine preuzela dužnost, Čile se nalazio na 34. mjestu.

"Vrlo je zabrinjavajuće ono što se dogodilo s istraživanjem Svjetske banke o lakoći poslovanja", rekla je Bachelet, čiji četverogodišnji mandat istječe u ožujku.

"Istraživanja rejtinga koja provode međunarodne organizacije moraju biti pouzdana, budući da utječu na ulaganja i razvoj zemlje", naglasila je, zatraživši pokretanje istrage.

Munoz je pozvao Banku da "izračuna moguće gubitke u stranim ulaganjima zbog sumnji uzrokovanih slabijim mjestom u izvješću o konkurentnosti tijekom mandata predsjednice Bachelet".

Na predsjedničkim izborima u Čileu prošlog mjeseca pobjedu je odnio konzervativni milijarder Sebastian Pinera, a glavni protukandidat mu je bio Alejandro Guillier, kojeg je podržavala i Bachelet, koja se nije mogla ponovno kandidirati zbog ograničenja broja mandata.

Pinera je podršku birača dijelom dobio upravo na obećanjima o rezanju birokracije i povećanju ulaganja.

Izvješće Svjetske banke "Doing Business" o regulativi poslovanja razmatra faktore kao što su lakoća pokretanja poslovanja, dobivanje kredita, plaćanje poreza i dobivanje građevinskih dozvola.

Komentirajte prvi

New Report

Close