Japanski izvoz smanjen prvi puta u više od godinu dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2014. u 09:33
Thinkstock

Vrijednost izvoza smanjila se u svibnju 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 5.610 milijardi jena (55 milijardi dolara).

Japanski izvoz smanjio se u svibnju prvi puta u 15 mjeseci ponajprije zbog slabe potražnje iz Sjedinjenih Država i azijskih zemalja, objavila je danas vlada u Tokiju.

Vrijednost izvoza smanjila se u svibnju 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 5.610 milijardi jena (55 milijardi dolara).

Izvoz u SAD, koji spada među vodeća tržišta japanskih proizvoda, pao je u prošlom mjesecu prvi puta u 17 mjeseci, i to za 2,8 posto, na 1.010 milijardi jena, priopćilo je ministarstvo financija.

Izvoz u druge azijske zemlje, uključujući Kinu, smanjen je 3,4 posto a zabilježio je pad prvi puta u 15 mjeseci, navode u ministarstvu. U svibnju je udio izvoza u azijske zemlje u ukupnom japanskom izvozu iznosio 55 posto.

Isporuke u Kinu, inače najvećeg japanskog trgovinskog partnera, porasle su neznatnih 0,4 posto, na 1.050 milijardi jena.

Ukupni je japanski uvoz također smanjen u svibnju u odnosu na isto razdoblje lani, i to za 3,6 posto, na 6.520 milijardi jena. Time je njegova vrijednost pala prvi puta u 19 mjeseci, i to pod utjecajem podizanja stope PDV-a početkom travnja s pet na osam posto, napominju u ministarstvu.

Japanska trgovinska bilanca tako je u prošlom mjesecu iskazala deficit, 23. mjesec zaredom, i to u visini 909 milijardi jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close