Janevski uz BIP želi i Badel

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2015. u 22:00
Janevski trenutno zakup BIP-a plaća 50 tisuća eura mjesečno

Vlasnik vinarije Tikveš planira zaokružiti proizvodnju alkoholnih pića.

Makedonski poduzetnik Svetozar Janevski, predsjednik Upravnog odbora vinarije Tikveš i jedan od većih dioničara te kompanije, koji je zakupio Beogradsku industriju piva (BIP) za 50.000 eura mjesečno, kaže da će uložiti 30 milijuna eura u novu tvornicu koja će proizvoditi prema vrhunskim svjetskim tehnološkim i ekološkim standardima.

Prema njegovim riječima za Večernje novosti, posla će biti za 250 do 300 radnika, ali će u širem proizvodnom lancu zapošljati mnogo više osoba. "Još od 1997. godine pokušavam doći do BIP-a, htio sam ga kupiti, ali mi nisu dali. Nažalost, prošlo je previše vremena i BIP je propadao, akumulirani gubici narasli su do 33 milijuna eura, obveze prema državi iznose još 25 milijuna. Danas BIP funkcionira tako da čak 43 posto prihoda ide na plaće, a na energiju još 15 posto, i takva kompanija nema šanse", rekao je Janevski.

On objašnjava da je, kada je kupio Tikveš, pet godina izgubio zbog sudskih procesa. BIP je, tvrdi Janevski, prepun takvih "repova", od zemljišta u povratu do imena, a od srpske države traži da mu dodijeli zemljište, kako bi podignuo novu tvornicu u kojoj bi zadržao 150 radnika. Na pitanje kako će se boriti sa snažnom stranom pivarskom konkurencijom u Srbiji, Janevski kaže da Tikveš u Srbiji ima uhodani distribucijski i prodajni tim, koji će BIP moći koristiti. "Ideja je da uz Tikveš i BIP preuzmem i hrvatski Badel koji je u problemima i da zaokružim sve segmente alkoholnih pića od vina, piva, pa do žestokih pića", objašnjava Janevski. 

Komentirajte prvi

New Report

Close